Porto Montenegro: Sve marine i luke oslobođene plaćanja takse na gorivo

Kompanija Adriatic Marinas primijenjuje propise o oslobađanju carine, akcize i PDV-a goriva za izvoz, koji su u crnogorskom zakonu postojali dugo prije izgradnje marine Porto Montenegro, rečeno je Pobjedi iz ove kompanije.

– Prema propisima, u svakoj marini i luci u Crnoj Gori plovila mogu točiti gorivo bez plaćanja PDV-a, ukoliko u roku od 24 sata odlaze iz zemlje – kažu iz Adriatik Marinasa i naglašavaju da takve povoljnosti ima i svako plovilo koji je usidreno u marinama u Tivtu, Baru i Budvi, kada odluči da ode iz Crne Gore.

– Povoljnosti se odnose na oslobađanja poreza na gorivo za sva plovila, ne samo za jahte koje napuštaju Crnu Goru, iz bilo koje luke ili marine u zemlji, a ne samo iz Porto Montenegra – saopštili su iz Adriatik Marinasa.

Navode da član 25 Zakona o porezu na dodatu vrijednost propisuje da se PDV obračunava po stopi nula odsto na promet goriva i drugih proizvoda koji se koriste za snabdijevanje plovila namijenjenih za plovidbu na otvorenom moru, plovila za spasavanje i pomoć na moru i vojnih plovila, koja napuštaju Crnu Goru, a čija su odredišta strana pristaništa.

Prije sezone 2012. u Italiji su svi odlazeći brodovi koji su tankovali gorivo u lukama bili oslobođeni od poreza, dok se ta povoljnost od ove godine odnosi samo na brodove koji dolaze iz zemalja koje nijesu članice Evropske unije. U Turskoj od ove godine, u cilju porivlačenja turista, oslobađanje od taksi na gorivo važi za sve brodove koji pristanu u turkskim lukama.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić, saopštio je da je lani u marini Porto Montenegro, koja ima status graničnog prelaza, prema zvaničnim podacima prodato 12,3 miliona litara goriva, koje je 40 do 50 odsto jeftinije jer je oslobođeno plaćanja PDV-a i akcize. On je izračunao da se dnevno u toj marini tankuje skoro 34 hiljade litara goriva i konstatovao da to znači da se tamo gorivo toči svake sekunde.

Izvor Antena M
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top