Port of Adria uvećao promet tereta za 54% | Ekonomist

Port of Adria uvećao promet tereta za 54%

Kompanija Port of Adria ostvarila je u prvom kvartalu 2018. godine pozitivne poslovne rezultate.

Ukupan promet tereta za prva tri mjeseca iznosio je 152.747 tona i veći je za 54% u odnosu na isti period prošle godine. Promet kontejnera u TEU jedinicama zabilježio je povećanje od 7%, dok je promet generalnih tereta veći za 162% u odnosu na isti period 2017. godine. U odnosu na isti uporedni period 2013. godine, koja je prethodila privatizaciji, u prvom kvartalu tekuće godine promet kontejnera u TEU jedinicama povećan je 65%, dok je promet generalnih tereta veći za 35%.

Kako navode iz Port of Adria, značajan posao ugovoren prošle godine, a koji se u pozitivnom trendu nastavlja i u ovoj godini, jeste uvoz lesonitnih ploča za tržište regiona, sa planiranim količinama većim od 50.000 tona do kraja godine. Od ostalih generalnih tereta, najznačajnije realizovane robe su: toplo/hladno valjana traka, aluminijum, građa, banane, cement, pocinkovani lim, kao i oprema – projektni tereti.

U martu je uspješno završen prihvat prvog broda sa komponentama vjetrenjača. Nastavljen je trend dopremanja opreme za projekat podmorskog energetskog kabla i izgradnju trafostanice Lastva Grbaljska. Kada je u pitanju kontejnerizovan teret, najznačajnije robe koje se transportuju su banane, polietilen, mašine i oprema, šećer, smrznuti proizvodi, keramika, tekstil, rude i razna potrošačka roba.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top