Porizvodnja automobila se iz Zapadne Evrope seli u Kinu | Ekonomist

Porizvodnja automobila se iz Zapadne Evrope seli u Kinu

Istraživanje međunarodne kompanije KPMG koje je sprovedeno u automobilskoj industriji je pokazalo da će do 2030. samo pet odsto automobila biti proizvedeno u Zapadnoj Evropi, što bi značilo pad proizvodnje sa sadašnjih 13,1 miliona na 5,4 miliona godišnje.

Ova kompanija navodi da ozbiljnu prijetnju Zapadnoj Evropi predstavlja seljenje proizvodnje u rastuća tržišta, kao i da su globalizacija i pojava Kine kao najznačajnijeg tržišta za prodaju automobila dovele do dramatične zavisnosti nekih autoproizvođača iz Zapadne Evrope.

Rezultati istraživanja u kojem su ispitivani 953 direktora iz automobilskog sektora pokazuju da će do 2030. prodaja automobila u Kini biti povećana za 10 miliona na 33 miliona vozila, ali će učešće na globalnom tržištu ostati na oko 30 odsto. Čak 76 odsto ispitanih direktora smatra da će do 2030. u Kini biti prodavano 40 odsto svih automobila na svijetu.

U saopštenju se takođe navodi da je 58 odsto ispitanih direktora ocijenilo da će se tržišno učešće povećati BMW-u, koji je tako zamijenio Tojotu (Toyota) na prvom mjestu.

Električni pionir Tesla napredovao je za tri mjesta u odnosu na prošlu godinu, dok Volkswagen zbog afere Dizelgejt nije uspiio da ostane među prva tri.

Dajmler (Daimler) je zabilježio najveći skok koji je sa 16. pozicije u 2016. skočio na treće mjesto u 2017. s obzirom da 52 odsto ispitanika vjeruje da će povećati tržišno učešće.

Kako se navodi, više od polovine ispitanih direktora smatra da prva tradicionalna auto-tehnologija koja će nestati iz proizvodnih hala biti dizel motori.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top