Poreski dug 820 miliona | Ekonomist

Poreski dug 820 miliona

Poreski dug

Poreski dug, računajući i dugovanja preduzeća u stečaju, trenutno iznosi 820 miliona eura, što su najveća zabilježena poreska potraživanja u poslednje dvije decenije, saznaje “Dan” iz izvora u Poreskoj upravi.

Kako se navodi, naplata poreza u prva dva mjeseca nije bila na planiranom nivou, a samo u februaru naplaćeno je 5 miliona manje. Prema zvaničnom podacima, javni dug je prošle godine iznosio 777,7 miliona, što znači da je u međuvremenu narastao za 43 miliona eura.

Kada je u pitanju naplata duga, ono što je evidentno je da su najveći dužnici, na crnoj listi Poreske uprave koja se objavljuje kvartalno, već godinama isti. Najveći dužnik po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja godinama je bio Rudnik uglja, ali je to neslavno prvo mjesto nedavno preuzeo Montenegro Erlajnz, koji trenutno duguje 13,3 miliona.

Po osnovu poreza na dodatu vrijednost i poreza na dobit najveći dužnik je Ave Maria Koljčević sa 7,4 miliona duga, a slijede budvanska firma Merkur s dugom od 4.6 miliona i Vektra Montenegro sa 4,5 miliona duga. Kako piše “Dan”, ti podaci pokazuju da su najveći dužnici kompanije kojima je država najviše pomagala kao i investitori koji su bliski vlasti.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top