Poreska uprava: Otvoriti stečajni postupak zbog duga od 3,2 miliona | Ekonomist

Poreska uprava: Otvoriti stečajni postupak zbog duga od 3,2 miliona

Poreska uprava podnijela je juče Privrednom sudu predlog za otvaranje stečajnih postupaka u pet podgoričkih preduzeća, nakon što prethodno preduzimanim mjerama prinudne naplate nije mogla da naplati poreski dug od 3,22 miliona eura.

Uprava je predložila otvaranje stečajnog postupka u preduzeću Galenika Crna Gora, zbog duga od 1,51 milion eura, kao i Pelagonija i Montemal, koji duguju 584.230 eura, odnosno 432.290 eura.

Podnijet je predlog za otvaranje stečajnih postupaka i u preduzećima MP Engineering i M-Grupa, zbog duga od 352.970 eura, odnosno 347,040 eura, navodi se u saopštenju.

„Ti iznosi se odnose na obaveze koje su već bile predmet mjera prinudne naplate, kojima PU nije uspjela da naplati dug. U međuvremenu su dospjele i ostale obaveze tih poreskih obveznika”, dodaju u Upravi.

PU, kako su podsjetili njeni predstavnici, u kontinuitetu koristi sve instrumente predviđene Zakonom o poreskoj administraciji i ostalim propisima za naplatu poreskih potraživanja, od blokiranja žiro-računa, preko uspostavljanja hipoteke nad imovinom dužnika, do iniciranja stečajnog postupka po iscrpljivanju ostalih mjera za obezbjeđenje potraživanja.

„To je bio slučaj i kod preduzeća Radoje Dakić u novembru prošle godine, kada je PU podnijela predlog za otvaranje stečajnog postupka kod tog poreskog obveznika za dospjeli neizmireni dug od 10,86 miliona eura“, naveli su iz PU.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top