Poreska uprava intenzivira kontrole u Podgorici | Ekonomist

Poreska uprava intenzivira kontrole u Podgorici

Poreska uprava je po završetku ljetnje turističke sezone, koju su obilježile intenzivne kontrole poreskih obveznika na primorju, preusmjerila fokus kontrola na poreske obveznike koji posluju na teritoriji Glavnog grada, u cilju suzbijanja sive ekonomije i povećanja stepena poreske discipline, saopšteno je iz Poreske uprave.

Kontrola poreskih obveznika po prvi put organizovana je na osnovu zonskog pristupa, te je teritorija Glavnog grada podijeljena na 12 zona u kojima poreski inspektori borave na dvadesetčetvoročasovnoj osnovi, pri čemu se posebna pažnja posvećuje obveznicima u visokoprometnim djelovima grada, kao što su City kvart i centar grada. Četiri zone definisane su u gradskim opštinima Tuzi i Golubovci, te opštinama Cetinje I Danilovgrad.

Inspekcijskim nadzorom obuhvaćeni su ne samo ugostiteljski objekti, već poreski obveznici koji posluju u ostalim djelatnostima, kao što su privatne zdravstvene ustanove, kozmetički saloni, maloprodajni objekti i slično.

U saopštenju se navodi da se kontrolama provjerava regularnost poslovanja poreskih obveznika sa aspekta posjedovanja opšte i PDV registracije, evidentiranja prometa preko fiskalnih registar kasa, prijavljivanja zaposlenih, podnošenja PDV prijava i IOPPD obrazaca i izmirenja dospjelih obaveza, te posjedovanja automata za priređivanje igara na sreću.

Tokom prethodnih 15 dana izvršeno je 330 kontrola, pri čemu je utvrđeno 9 nepravilnosti, i to u 8 slučajeva neevidentiranje prometa i jedno neiskazivanje PDV obaveze. Po tom osnovu izdato je 9 prekršajnih naloga u ukupnoj novačnoj vrijednosti od 35.100,00 €, te evidentirana obaveza po osnovu PDV-a u iznosu 53.540,33 €.

Važno je napomenuti da je 2. oktobra 2017. godine izvršeno zatvaranje objekta “Zeppelin Lounge Bar & Pub”, koji posluje u sastavu doo “Led Zeppelin & Co” Podgorica, kod kojeg je u prethodnih 10 dana dva puta utvrđen prekršaj neevidentiranja prometa preko fiskalne registar kase. Kod navedenog obveznika izvršeno je i utvrđivanje poreske obaveze za PDV procjenom – tzv. snimanje prometa, a ista mjera primijenjena je i kod poreskog obveznika doo Hemera Podgorica.

Iako se aktivnosti na praćenju poslovanja poreskih obveznika sprovode na teritoriji cijele države i to tokom cijele godine, iz Poreske uprave su najavili da će obveznici koji posluju u Podgorici u narednom periodu biti predmet posebne pažnje poreske inspekcije, imajući u vidu da se kod istih van sezone obavlja najveći dio prometa roba i usluga, kao i da određeni poreski obveznici nepoštovanjem poreskih propisa izbjegavaju prijavljivanje i plaćanje poreskih obaveza, uprkos činjenici da dobro posluju i posjeduju značajan fiskalni kapacitet.

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top