Porast trgovanja WTI sirovom naftom | Ekonomist

Porast trgovanja WTI sirovom naftom

 Kako se cijene sirove nafte približavaju najnižim nivoima od 2009. godine, hedge fondovi preslažu svoje pozicije očekujući dalji pad cijena u sljedećim sedmicama.

Ulagači koji trguju s finansijskim derivatom ‘exchange traded products’ (ETP) zauzimaju pozicije za kupovinu sirove nafte. Razlika između pozicija za kupovinu i prodaju koje drže hedge fondovi i veliki finansijski igrači za sirovu naftu iz SAD-a dosegla je 1,6, što znači da za svaku poziciju prodaje (short) postoji samo 1,6 onih za kupovinu (long), pojašnjava Ole Hansen, rukovodioc strategije za robe u Saxo Banci. Dodaje ujedno da je to vrlo nisko kada se pogleda unazad i vrlo slično situaciji kada je WTI sirova nafta bila na samo 32,40 dolara za barel, još 2009. godine.

Taktički ulagači poput njih očekuju rast zaliha u SAD-u kao sezonski efekt u nadolazećem razdoblju, a i nema naznaka smanjivanja proizvodnje, pa su u skladu s tim zaključili da cijena mora i dalje da pada. Situaciju zaokružuju globalni trendovi da članice OPEC-a već sada proizvode više sirove nafte nego što je planirano, s pretpostavkom da će početkom 2016. proizvodnja dosegnuti 33 miliona barela dnevno, pa najnoviji događaji u Kini s devalvacijom juana kao i usporavanje japanske privrede.

Naime, WTI nafta već je dosegla šestogodišnje dno i Hansen predviđa da će se cijena kretati oko 39 do 40 dolara za barel ali upozorava na dalju rasprodaju i mogućnost dosezanja nevjerojatnih 32,40 dolara za barel, nivoa koji je ostvaren s Lehman Brothers krizom u decembru 2008. godine.

Nafta je naime popularna među ulagačima jer, bez obzira na političke nestabilnosti ili druge uspone i padove u pojedinim državama ili regijama, uvijek negdje postoji potražnja za crnom sirovinom, pa trgovci mogu da profitiraju zbog cjenovnih kretanja ili zaštititi (hedge-irati) svoje portfelje. I to čak i u situacijama kada cijena pada (bear market), kao što se vidi iz trenutnih statistika na finansijskom tržištu. Osim ETP-ova, iz Saxo banke poručuju da je jasno da ulagači vrlo intenzivno trguju i i CFD-ijevima (ugovorima na razliku), jer taj finansijski derivat takođe nudi mogućnost ostvarenja profita na padajućem tržištu, no volumeni se ne objavljuju globalno.

Naime, CFD-iji su relativna novost na tržištu i vrlo zanimljivi ulagačima koji su okrenuti dnevnom trgovanju, jer im omogućava da izvuku maksimum iz volatilnosti na tržištu i to brzo, bez čekanja, u skladu sa svim novim obrascima ponašanja koji su stigli s internet revolucijom. Mali ‘ulagači drugog milenijuma’ prigrlili su taj finansijski instrument, jer mogu da sudjeluju na finansijskom tržištu ravnopravno kao i najveći hedge fondovi. Zarada se naime ostvaruje i na uzlaznim i na padajućim cijenama, a hedge fondovi sada favoriziraju ‘short’ pozicije. Ipak, kao što to već rade i profesionalni fondovi, mali trgovci isto moraju da razumiju kretanja na tržištu i svoju izloženost i znati da procijene rizike, poručuju iz danske investicione banke.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top