Porast nezaposlenosti u Francuskoj | Ekonomist

Porast nezaposlenosti u Francuskoj

Nezaposlenost u Francuskoj u avgustu je bila ponovo u porastu. Pad broja kandidata za posao među mladima nije neutralizovao rast u ostalim starosnim strukturama.

Ukupan broj nezaposlenih u takozvanoj A kategoriji (bez ikakve aktivnosti) u avgustu je skočio 0,6 odsto, odnosno za 20.000 osoba u odnosu na jul, i iznosio je 3.571.600, objavilo je francusko Ministarstvo za rad, prenosi AFP.

Avgustovsko pogoršanje na tržistu rada dolazi poslije pada nezaposlenosti u julu i stabilizacije u junu, dodaju iz Ministarstva.

Kada se uključe i kandidati za posao koji obavljaju djelimičnu aktivnost (B i C), dolazi se do ukupnog broja registrovanog u avgustu na Zavadu za zapošljavanje od 5.420.900 (plus 0,2 odsto).

“To je zbog toga što smo preduzeli reforme, zato rast nezaposlenosti i nije tako veliki”, izjavio je francuski premijer, Manuel Vals, povodom najnovijih statističkih podataka o kretanju nezaposlenosti. Dodao je da su ostali pokazatelji ekonomske aktivnosti – poslovno povjerenje, povjerenje potrošača, izvoz – orijentisani u dobrom pravcu i ukazuju na poboljšanje.

Iz Ministarstva rada dalje navode da je na kraju ovogodišnjeg avgusta, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u kategoriji A broj kandidata za posao veći 4,6 odsto, a kada se dodaju i preostale dvije kategorije stopa rasta iznosi 6,7 odsto.

U avgustu broj nezaposlenih među mladima (mlađi od 25 godina) opala je treći mjesec zaredom, sada po stopi od 0,1 odsto, ali je povećana kod osoba starosti 25 do 49 godina 0,4 odsto u odnosu na juli. Najveći rast nezaposlenosti zabilježen je u kategoriji preko 50 godina, 1,4 odsto.

Međutim, takozvana dugotrajna nezaposlenost (duže od godinu dana) nastavila je s rastom, i to od 0,5 odsto u odnosu na juli i 10,5 odsto u odnosu na avgust 2014. Njihov udio u ukupnom broju kandidata za posao povećan je na 44,4 odsto, što je za 0,2 procentna poena više nego u julu, odnosno, za 1,6 poena više u odnosu na avgust prošle godine.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top