Popušta tenzija - evropske berze rastu | Ekonomist

Popušta tenzija – evropske berze rastu

Evropske akcije su porasle drugi dan zaredom nakon skoka dionica u Aziji i ublažavanja zabrinutosti u pogledu tenzija između Turske i Rusije.

Londonski indeks FTSE 100 porastao je u četvrtak 0,88 odsto, frankfurtski DAKS 30 1,35 odsto, a pariski KAK 40 1,08 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Spekulacije u pogledu toga da li će Evropska centralna banka povećati obim stimulacija privrede evrozone porasle su nakon što je banka saopštila da je privatnom sektoru u evrozoni u oktobru odobreno više kredita nego prethodnog mjeseca.

U oktobru je broj odobrenih zajmova je porastao 1,0 odsto na godišnjem nivou u odnosu na rast kreditiranja od 0,6 odsto iz septembra. Broj kredita odobrenih domaćinstvima i kompanijama je istovremeno porastao 0,8 odsto, što je ubrzanje u odnosu na rast od 0,4 odsto iz septembra i od 0,7 odsto iz avgusta.

Na valutnoj berzi, evro je oslabio na 1,0613 sa 1,0622 dolara, koliko je vredeo u Njujorku.

U Aziji su porasle dionice kineskih energetskih firmi nakon najnovijih poteza zvaničnog Pekinga na polju reformi energetskog sektora kojim dominiraju glomazna državna preduzeća.

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top