Ponovo blokirani računi BH Airlinesa | Ekonomist

Ponovo blokirani računi BH Airlinesa

Austrijska kompanija Heta danas je ponovo blokirala bankovne račune bosanskohercegovačkog avioprevoznika.

Leasing kompanija Heta danas je ponovo blokirala bankovne račune bosanskohercegovačkog avioprevoznika BH Airlinesa zbog duga za nabavku dva aviona kupljena još 2005. godine, prenose agencije.

„Veoma smo razočarani da Vlada FBiH nije ispunila svoje obaveze prema Hetai i BH Airlinesu što je dovelo do ovakvog ishoda“, rekao je direktor Hetae, Manfred Gram, navodeći da BH Airlines duguje Hetai dvocifreni milionski iznos.

Gram je podsjetio kako je u posljednjih šest mjeseci održan veliki broj sastanaka sa upravom BH Airlinesa, te sa predstavnicima prethodne Vlade bh. entiteta Federacija BiH (FBiH), koja je u cijelosti vlasnik BH Airlinesa.

„Tokom ovih sastanaka dobili smo pisane garancije od tadašnjeg ministra saobraćaja i komunikacija FBiH da će do 31. marta, kao prvi korak, biti plaćen bar dio duga. Vjerujući da će dati sporazum biti ispoštovan Heta je odmah odblokirala račun BH Airlinesa. Nažalost, do ove uplate nije došlo“, objasnio je Gram.

On je dodao kako u kontaktima sa novom Vladom FBiH nisu dobili nikakve garancije da će dug biti plaćen u skoroj budućnosti zbog čega je Heta bila prinuđena da ponovo blokira bankovne račune BH Airlinesa.

Gram je izrazio nadu da će nova Vlada pomoći da se dođe do najboljeg mogućeg rješenja za sve strane.

Krajem februara Heta je zbog duga od 7,5 miliona eura za nabavku dva aviona blokirala račune BH Airlinesu, ali je nakon dogovora sa tadašnjim federalnim ministrom Enverom Bijedićem o isplati do 31. marta dijela duga u iznosu od milion KM (500.000 eura) odustala od blokade.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top