Poljska ne želi ruski gas | Ekonomist

Poljska ne želi ruski gas

Poljska planira da za pet godina u rad pusti novi LNG terminal, odnosno brod za skladištenje i dalju distribuciju prirodnog gasa u Gdanjskom zalivu.

Ovu informaciju objavio je savjetnik poljske vlade za strateške energetske infrastrukturne projekte Piotr Naimski, prenosi Seebiz.

Poljska diverzificira svoje dobavne pravce kako bi okončala desetogodišnju zavisnost od ruskog gasa. Novi terminal će dati mogućnost da postane ulazna tačka za snabdijevanje sredinom sljedeće decenije.

Novi terminal trebao bi pomoći u snabdijevanju rastuće potražnje za gasom na poljskom i regionalnom tržištu.

Varšava procjenjuje da će godišnje potrebe za gasom u Poljskoj porasti za do četiri milijarde kubnih metara, na 21 do 22 milijarde kubnih metara tokom 2023. i 2024. godine.

Vlada planira podmiriti rast potražnje kupovinom norveškog gasa putem projekta Baltic Pipe i to u količini od deset milijardi kubnih metara godišnje, uz dodatnih četiri milijarde kubika godišnje koji bi trebali doći iz domaćih izvora i do 7,5 milijardi kubnih metara godišnjih isporuka kroz LNG terminal Swinoujscie.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top