Poljska izlazi iz kreditnog aranžmana sa MMF-om | Ekonomist

Poljska izlazi iz kreditnog aranžmana sa MMF-om

Poljska će se povući iz aranžmana sklopljenog s Međunarodnim monetarnim fondom u okviru fleksibilne kreditne linije (FCL) iz predostrožnosti, vrijedne više milijardi dolara, saopštilo je Ministarstvo finansija te zemlje.

“Izlazimo iz kreditne linije s MMF-om u vrijednosti 9,2 milijarde dolara. Poljska ekonomija je u tako dobroj situaciji da to možemo uraditi”, poručuje poljski ministar finansija Mateus Moravički.

Poljska je ostvarila rekordan budžetski suficit od 1,36 milijardi dolara od januara do augusta, usljed snažnog povećanja prihoda od poreza na dodatu vrijednost, dok ekonomski rast iznosi gotovo 4%.

“Donio sam odluku da napustimo FCL nakon analize poreskih podataka, makroekonomskih parametara, procjene naše budžetske stabilnosti i deviznih rezervi”, izjavio je ministar Moravički.

Izvršni odbor MMF-a u januaru je odobrio dvogodišnji kreditni aranžman Poljskoj, čija je vrijednost iznosila 9,2 milijarde eura.


 

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top