Poljoprivrednicima 26 miliona dolara | Ekonomist

Poljoprivrednicima 26 miliona dolara

Crnogorskim poljoprivrednicima će kroz novi program kreditiranja iz Abu Dabi Fonda za razvoj (ADMAS), na raspolaganju biti 26 miliona dolara, u dva pravca, sve u cilju širenja obuhvata korisnika, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Prvi čovjek ovog resora, Milutin Simović i predsjednik Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda, Zoran Vukčević, danas su u Bijelom Polju najavili početak novog pristupa u realizaciji preostalih sredstava iz programa ADMAS.

Simović je predstavio novi pristup, objašnjavajući da će dio sredstava u iznosu od deset miliona dolara biti namijenjen korisnicima koji će imati mogućnost dobijanja kredita od 100 hiljada do milion dolara, dok će 16 miliona dolara biti usmjererno za kreditiranje u iznosima od jednog do tri miliona dolara po korisniku.

– Želimo da obezbijedimo širi i pravedniji obuhvat korisnika i otvorimo nove mogućnosti za sve proizvođače u Crnoj Gori. Zato smo smanjili minumum sredstava za koje se može aplicirati sa jednog miliona na 100 hiljada dolara, što je primjereno mogućnostima i potrebama prosječnog poljopriverdnog proizvođača u Crnoj Gori, koji sa tom investicijom može napraviti održiv i unosan biznis – poručio je Simović i dodao da je drugi pravac nastavak kreditiranja većih kapaciteta u agroindustriji.

– U konačnom, motiv je da napravimo sigurniju i kvalitetniju sirovinsku osnovu za prerađivačke pogone, kao i povezivanje tokova proizvodnje od njive i farme do trpeze – kazao je ministar Simović.

IRF će biti implementaciona jedinica za ADMAS program. Zoran Vukčević je saopštio da je ta institucija do sada u poljoprivredu plasirala blizu 160 miliona eura povoljnih kredita, od čega, samo u posljednje dvije godine, više od 55 miliona. On je najavio da će IRF nastaviti sa novim povoljnim kreditnim linijama za razvoj poljoprivrede i prehrambene industrije.

Komentariši

Top