Poljaci kupili Trimo, dali 50 mil EUR više | Ekonomist

Poljaci kupili Trimo, dali 50 mil EUR više

Proizvođač čeličnih konstrukcija, krovova i fasada Trimo iz slovenačkog mjesta Trebnje prodat je finansijskom fondu kapitala Inova iz Poljske.

Inova je na konkursu pobijedila irskog konkurenta Kingaspan i postala vlasnik Trima iako među poznavaocima nije važila kao favorit. Inova je ponudila 50 miliona evra, više nego irski konkurent.

“Vjerujemo da će novi vlasnik prepoznati pozitivan preokret u našem poslovanju i naše sadašnje konkurentne prednosti i potencijale, i da će sa svojom kapitalskom snagom graditi priču Trima na globalnim tržištima i dalje”, rekla je za medije uprava Trima.

Transakcija novca za Trimo će biti isplaćena početkom iduće godine nakon ispunjenja odgađajućih uslova iz kupoprodajnog ugovora, smatra Nova ljubljanska banka (NLB), koja je u prodaji preduzeća iz Trebnjeg nastupila kao vlasnik, povjerenik i koordinator konzorcijuma prodavača.

Poljaci su postali među najvećim ulagačaima u Sloveniji, a sa prodajom Trima se za ovog proizvođača završava period suvlasništva banaka, koje su sa dokapitalizacijom u dva navrata postale vlasnik (97 odsto).

Ove godine je Trimo poslovao sa dobitkom od oko 3,1 milion evra, a na nivou grupe je ostvario za oko 120 miliona evra prihoda od prodaje.

IZVOR: BETA

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top