Politiko: Crna Gora u EU neće prije 2027, Albanija ima bolje šanse | Ekonomist

Politiko: Crna Gora u EU neće prije 2027, Albanija ima bolje šanse

Zlatno doba proširenja Evropske unije je prošlost, a Crna Gora neće postati članica te unije prije 2027. godine, piše Politiko.

Prema pisanju ovog lista, iznenađujući prvi kandidat za članstvo mogla bi da bude Albanija, koja je već članica NATO i mahom “oslobođena problema jugoslovenskih ratova devedesetih”, a mogla bi da postane članica dvije godine prije Crne Gore, odnosno 2025. godine.

Kao prednost Albanije navedeno je da je ta zemlja pokazala sposobnost da uvede višepartijski sistem i sprovede reforme, kao i to što se distancirala od problema koje imaju ostale zemlje u regionu.

Crnoj Gori se u članku spočitava “preovlađujući” i “ozbiljan problem” korupcije, ali i umjeren politički i ekonomski progres, a hvali se što je najbogatija zemlja zapadnog Balkana po glavi stanovnika i što je posvećena evroatlantskim integracijama.

Međutim, “Politiko” upozorava i da bi odobravanje članstva Crnoj Gori bez Srbije “izložilo ovu malu zemlju bezbjednosnom riziku”.

Crnu Goru bi dodatno mogla usporiti EU, ukoliko bude insistirala na tome da se mora priključiti istovremeno sa Srbijom, Kosovom i BiH. Po štetu Crne Gore bile bi i odluke Islanda i Škotske (ukoliko stekne nezavisnost od Britanije) da zatraže članstvo, jer bi odmah izbile na vrh liste za prijem u EU.

Prema pisanju ovog lista, šanse za članstvo Srbije su 80 odsto – ali ne prije 2027. godine. Srbija je najveća zemlja Balkana od svih koji pretenduju da postanu članice, a da bi, ukoliko se drži EU agende, svakako bila faktor stabilnosti u regionu i “dobar susjed”.

Srbija će možda nastaviti da odbija priznavanje nezavisnosti Kosova, osim ukoliko joj bude ponuđeno članstvo u EU. To bi mogla da bude pametna taktika Srbije, ali nije u skladu sa duhom normi EU”, ocjenjuje “Politiko”.

Za Kosovo su šanse za članstvo 30 odsto, navodi list, ali se kao datum pridruživanja navodi 2027. godina. Kao prednost je navedeno to što je Kosovo već usvojilo euro kao zvaničnu valutu, i trudi se da uskladi rad institucija sa evropskim zakonima, a među manama je to što nezavisnost Kosova ne priznaje pet članica EU, kao i “duboko ukorijenjena korupcija i politička polarizacija”.

Za Makedoniju se ne očekuje da postane članica prije 2030. godine.

Bosna i Hercegovina je u najgorem položaju od svih, i mogla bi da usporava sve ostale države u slučaju da EU zahtijeva da zemlje Balkana pristupe uniji u formi bloka”, piše ‘Politico’ i dodaje da je za BiH navedena 2027. godina, ali “vjerovatno će to biti mnogo, mnogo kasnije”.

Evropski komesar za proširenje EU Johanes Han nedavno je izjavio da “neće postavljati ograničenje brzine za ulazak u EU”, insistirajući da napredak svake zemlje kandidata zavisi isključivo od nje same.

Sa druge strane, direktorka “Prijatelja Evrope” Šada Islam ne krije pesimizam i navodi da treba da se prihvati činjenica da još mnogo godina neće biti proširenja EU, a da u periodu od 10 godina šest balkanskih zemalja možda ima šansu za članstvo.

Izvor: CdM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top