Policija istražuje HSBC

Policija istražuje HSBC

Švajcarska policija pokrenula je istragu i pretražila kancelarije švajcarske poslovne jedinice britanskog bankarskog diva HSBC-a u Ženevi zbog sumnje o mogućoj upletenosti u pranje novca.

Istraga je pokrenuta desetak dana nakon što je banka, zbog dokumenata koje je medijima dostavio njen nekadašnji zaposleni Herve Falciani, priznala da je pomagala klijentima u izbjegavanju poreznih obveza, javlja HRT. Istraga bi mogla biti proširena na osobe osumnjičene za pranje novca, odnosno za saučesništvo u takvim nezakonitim aktivnostima.

Među 203 zemlje i 106 hiljada klijenata koji su, prema istraživanju Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara i medija, uz pomoć švajcarskog HSBC-ovog ogranka u gotovo tri decenije utajili čak 100 milijardi dolara poreza našla se i Hrvatska, s 37 klijenata i procijenjenih 33 miliona dolara.

HSBC se izvinio, a izvršni direktor švajcarskog ogranka te banke Franco Morra rekao je prošle nedjelje da su zatvorili račune klijenata koji nisu ispunjavali njihove visoke standarde.

Osim u Švajcarskoj banka se suočava s kriminalističkim istragama i u SAD-u, Francuskoj, Belgiji te Argentini, ali ne i u Velikoj Britaniji gdje joj je sjedište.

 

Izvor: Lider/HRT
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top