Policajci bez policijskog iskustva | Ekonomist

Policajci bez policijskog iskustva

Ukrajinske vlasti su u okviru borbe protiv korupcije uvele program koji je postao pravi hit – odred policije koji čine ljudi bez ikakvog policijskog iskustva.

Kako piše „Sputnjik“, Ukrajinci, kojima je prisjelo da daju mito saobraćajnoj policiji, novu mjeru su dočekali sa oduševljenjem.

Novi odred ukrajinske policije počeo je sa radom u julu ove godine, a u pitanju su uglavnom bivši kuvari, šoferi, ali i studenti, koji su prošli neophodne treninge pod okriljem američkih policajaca.  Kijevljani su ubrzo počeli da se slikaju sa novim policajcima koji veoma podsećaju na policiju u SAD i voze nove hibridne automobile firme „Tojota“ koje je donirao Japan.

Ljudmila Miljevič, koja je dobila posao u novom odredu, za „Sputnjik“ kaže da je „ljudima preko glave da daju mito gdje stignu — za privremeno parkiranje dok ostavljaju djecu u vrtić, školu, da potplaćuju doktore u bolnicama samo da bi oni pregledali vaše dijete. Niko ne želi tako da živi“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine planira da ovaj program implementira u još tri grada, međutim to je izuzetno mali pomak imajući u vidu da Ukrajina trenutno ima oko 170.000 policajaca.  Osim toga, Ministarstvo je novom odredu policije dalo plate koje su tri puta veće (460 dolara) nego običnoj policiji, a sve u cilju da se spriječi korupcija u toj službi.

Novi policajci su opremljeni elektronskim uređajima i kamerama kako bi bilježili svaku interakciju sa ljudima, a svi zaposleni morali su da prođu specijalnu obuku za ponašanje u različitim situacijama.

„Tek kada policija stekne uvažavani status u društvu, ona je u stanju da spriječi korupciju na svakodnevnom nivou“, kaže zamjenica ministra policije Ekaterina Zguladze. Ona je svoje iskustvo u formiranju novog odreda policije stekla radeći u MUP-u u Gruziji, koji je poznat po tome što je podijelio otkaze svim prethodnim policajcima i zaposlio nove kako bi riješio problem korupcije u toj službi.

Jedan od zaposlenih u novoj službi policije u Kijevu, Konstantin Drongal, kaže da je radeći u običnoj policiji bio primoran da uzima mito sa obzirom da su plate bile izuzetno niske, a cio sistem je funkcionisao tako da niko nije imao izbora.

IZVOR: B92, SPUTNIK
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top