Pokretanje biznisa bez novca? Moguće je, a evo i kako | Ekonomist

Pokretanje biznisa bez novca? Moguće je, a evo i kako

Vjerovatno ćete, prilikom pokretanja posla, biti strogo ograničeni budžetom. No, to ne znači da nemate nikakve druge opcije. Moguće je započeti biznis sa veoma malo novca, ako imate pravu kombinaciju vještina i radne etike. Prema autoru knjite The $100 Startup, Chris Guillebeau, da bi poslovni projekat uspio, pomaže da pažljivo razmislite o svim vještinama koje posjedujete a koje će biti od pomoći i drugima.

Pratite sljedeća upustva kako bi započeli biznis sa malo ili nimalo novca.

1. Stvorite nešto

Da, da bi stvorili nešto potreban vam je novac, ali ponekad, proizvodi koje stvorite mogu se prodati mnogo više od onoga koliko su vas koštali. Šta ćete stvoriti to zavisi od vas, ali proizvode uvijek možete prodati online. Postoji nekoliko online prodavnica specijalizovanih za različite proizvode:

– Etsy, online prodavnica koja prodaje ručno rađene stvari, od nakita pa do drvenih igračaka za djecu.

– eBay, najveća online prodavnica na svijetu, koja prodaje sve – od igle do lokomotive. Lako plaćanje putem Paypala.

Mnogi vlasnici preduzeća prodaju svoje proizvode na više platformi kako bi dobili najbolju moguću ponudu. Važno je samo da vodite računa da vaši proizvodi u prodavnicama budu uredno ažurirani.

2. Budite preprodavac

Ako ne želite nešto da proizvodite (ili ne smatrate sebe kreativnom osobom), budite preprodavac. Mnoge kompanije izrasle su iz malih preduzeća upravo na ovakav način poslovanja. Preprodavati možete na različite načine, i putem rezličitih kanala:

Garažna prodaja i buvljaci: Sve što treba da znate jeste gdje da gledate. Buvljaci, antikvarnice, garažna prodaja su idealna mjeste da kupite stvari za koje ne biste da potrošite mnogo novca. Sjajan primjer ovakvog načina poslovanja je Sophia Amoruso, osnivačica Nasty Gal. Ona je počela tako što je kupovala i preprodavala vingate i unikad garderobu sa eBaya. Neto dohodak njenje kompanije 2011.godine iznosio je 24 miliona dolara, sa preko 200 zaposlenih.

3. Prodajte svoje usluge

Jedan od načina da pokrenete biznis sa malo ili nimalo novca je i taj da prodajete svoje usluge, umjesto proizvoda. Postoji mnoštvo usluga koje možete unovčiti u zavisnoti od toga koja su vaša interesovanja. Neke usluge će zahtijevati da imate diplomu, dok će za druge trebati više vještina a ne znanje (kao npr. bejbisiter, lični asistent). Pošto prodajete vaše usluge, vi i vaša kompanija se morate brendirati, kako bi oni kojima je potrebna vaša pomoć saznali za usluge. Korisno je i da imate website, kako bi potencijalnim klijentima pokazali primjere vaših usluga, kao i blog o vašem poslovanju koji bi privukao mušterije.

4. Koristite jeftine usluge

Možete koristiti sajtove poput Fiverr ili Elance da reklamirate svoje proizvode ili usluge. Isto, možete koristiti i ove platforme da izgradite kompaniju, jer mnogi dizajneri nude dizajn usluge u rasponu od 5 do 25 dolara za logo. Ovo je odličan način da se brendirate, dobijete štampani materijal ali i druge pogodnosti bez mnogo troškova.

Pokretanje biznisa zahtijeva genijalnost i strast za onim što radite. Jednom kada zateknete sebe kako radite ono što volite, pronaći ćete način da vam to i uspije.

Izvor: entrepreneur.com

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top