Pokrenuta istraga protiv Volkswagena u SAD-u | Ekonomist

Pokrenuta istraga protiv Volkswagena u SAD-u

Volkswagen priznao da je u 482.000 automobila ugradio uređaj koji isključuje kontrolu emisije štetnih gasova.

Američko ministarstvo pravde pokrenulo je krivičnu istragu protiv njemačkog proizvođača automobila Volkswagena (VW) poslije priznanja da je varao na testovima kojima su mjereni rezultati zagađenja vazduha, javljaju američki mediji.

Vijest o pokretanju istrage objavila je njujorška agencija Bloomberg, pozivajući se na dva američka zvaničnika upoznata sa istragom, kao i list Wall Street Journal.

Američko ministarstvo pravde i Volkswagen nisu kometarisali navode.

Istraga u SAD-u predstavlja dodatni pritisak za VW, koji je u prvoj polovini tekuće godine bio najveći proizvođač automobila na svijetu po obimu prodaje.

Dionice Volkswagena su danas na Frankfurtskoj berzi nastavile da padaju, pošto su prethodnog dana izgubile više od 17 posto vrijednosti.

Tokom prvog sata jutrošnjeg trgovanja, vrijednost dionica VW-a pala je čak 5,3 posto, na 126,60 dolara.

Američke vlasti su još krajem prošle sedmice saopštile da je Volkswagen priznao kako je u 482.000 svojih automobila na dizel i u automobile marke Audi u SAD-u ugradio uređaj koji isključuje kontrolu emisije štetnih gasova kada se vozi uobičajeno, a uključuje kada vozilo prolazi testove emisije. “Kada je taj uređaj isključen, automobil ispušta gasove koji su štetni po zdravlje, kao što je nitrogen oksid, i to u količinama koje su čak 40 posto veće od standardne emisije”, saopšila je američka Agencija za zaštitu životne sredine, koja je u saradnji sa kalifornijskim vlastima otkrila taj problem.

 

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top