Pokrajina u Austriji pred bankrotom

Beč — Austrijsku pokrajinu Korušku vjerovatno čeka bankrot pošto što je Vlada odbila da joj bude jemac za dugove ostavljene nakon katastrofalnog bankarskog širenja.

Austrijski ministar finansija Jerg Šeling rekao je u Beču da neće pokriti dug od 10 milijardi eura u obveznicama za koje je garancije izdavala Koruška.

Radi se o Hipo Alpe-Adria Banci, čiji su problematični poslovni segmenti u međuvremenu izdvojeni u tzv. lošu banku poznatu pod nazivom Heta, a koja je nagomilala više od 11 milijardi eura dugova, podsjeća britanski Telegraf.

“Vlada neće trošiti još novca poreskih obveznika na Hetu”, rekao je Šeling.

Afera Hipo poreske obveznike u Austriji već je koštala 5,5 milijardi eura. Šeling je rekao kako će Beč pokriti samo milijardu eura garancija koje je izdala centralna vlada.

To znači da je pokrajina od 550 hiljada stanovnika ostala sama i da joj prijeti bankrot.

Inače, kreditna agencija Fič je smanjila kreditni rejting Austrije, koji je bio AAA, uz objašnjenje da se ‘u kratkom vremenskom periodu dinamika duga Austrije značajno pogoršala’.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top