Pogrešno obračunali sopstvenu štetu za ,,Mistrale" | Ekonomist

Pogrešno obračunali sopstvenu štetu za ,,Mistrale”

Pariz je pogrešno obračunao sopstvenu štetu nastalu poslije raskida ugovora sa Rusijom za isporuku dva nosača helikoptera klase “mistral“.

To smatra Žan Luk Melenhon, član Evropskog parlamenta i francuske partije Levi front.

Melenhon smatra da francuska vlada nije uspjela pravilno da procijeni štete od raskida ugovora sa Rusijom za snabdijevanje dva “mistrala“.

“Raskid ugovora predstavlja finansijsku zloupotrebu i geopolitičku grešku, koja urušava nezavisnost Francuske u oblasti bezbjednosti“, rekao je Melenhon.

On tvrdi da se gubici ne završavaju na iznosu od 949,7 miliona evra, koje Francuska duguje Rusiji na ime kompenzacije za kršenje ugovora.

“Troškovi raskida ugovora su mnogo veći. Ukupna suma troškova na kraju će da se zaustavi između dvije milijarde i sedam i po milijardi evra“, dodao je on.

Prema njegovim riječima, konačna cijena će zavisiti od odlaganja prodaje “mistrala“ drugim kupcima, jer Francuska plaća oko pet milijardi evra mjesečno za održavanje brodova u luci.

Pored toga, dodao je Melenhon, neophodno je uzeti u obzir troškove demontaže ruske opreme, koja bi mogla da dostigne nekoliko stotina miliona evra, kao i prilagođavanje nosača zahtijevima novog kupca…

Sa geopolitičke tačke gledišta, Francuska takođe trpi velike gubitke.

“Preispitivanje prodaje vojne opreme pod pritiskom SAD podriva povjerenje drugih zemalja u nezavisnost i obećanja Francuske“, zaključio je on.

Izvor: Sputnik
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top