Pogoršanje stanja u Grčkoj imaće posljedice na Blakan | Ekonomist

Pogoršanje stanja u Grčkoj imaće posljedice na Blakan

Atina — Svako potencijalno pogoršanje uslova u Grčkoj će imati posljedice po balkanske zemlje, u kojima filijale grčkih banaka čine značajan dio bankarskog sistema.

U proljećnjem izvještaju MMF-a o zemljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope, zamjenik direktora istraživačkog odjeljenja MMF-a za region centralne i istočne Evrope, Jorg Dekresin, naveo je da je situacija u Evropskoj uniji sada dosta drugačija nego prije četiri godine, zbog čega je znatno smanjen rizik od širenja virusa.

Podružnice grčkih banaka čine između 14 i 22 odsto bankarskog sistema Bugarske, Makedonije, Albanije, Rumunije i Srbije, dok pokrivenost kredita depozitima iznosi 100 odsto ili više, uprkos značajnom smanjenju u posljednjih nekoliko godina zbog niže tražnje za kreditima i manjoj finansijskoj zavisnošću filijala od majke-banke.

“To znači da će u slučaju pogoršanja uslova u Grčkoj, te filijale imati veću potrebu za likvidnošću, zbog čega bankarski nadzorni mehanizmi u balkanskim zemljama pomno prate razvoj situacije”, izjavio je Dekresin.

Osim toga, visok nivo nenaplativih zajmova u pojedinim podružnicama stvara dodatni rizik, dok bi finansijski sektor u tim zemljama mogao biti pogođen i manjkom povjerenja, odlivom depozita i potencijalnim monetarnim pritiskom, naročito u zemljama sa sistemima fiksnih kamatnih stopa, navodi se u izvještaju.

Izvještaj MMF-a je, takođe, ukazao da bi trgovinske transakcije između Grčke i zemalja u jugoistočnoj Evropi mogle biti ugrožene, u slučaju pogoršanja ekonomskih uslova u Grčkoj.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top