Pogodila ih kriza, ali plate nastavljaju rast | Ekonomist

Pogodila ih kriza, ali plate nastavljaju rast

Velington — Privredni rast Novog Zelanda premašio je očekivanja u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu, uprkos krizi u više milijardi dolara vrijednoj mliječnoj industriji.

Bruto domaći proizvod (BDP) Novog Zelanda porastao je u periodu septembar-decembar 2015. godine za 0,9 odsto, čime je nadmašio očekivani rast od 0,7 odsto, prema podacima statističke kancelarije Novog Zelanda, prenosi agencija Frans pres.

Zahvaljujući tim podacima, ukupan BDP Novog Zelanda je u prošloj godini porastao za 2,3 odsto, što je, pak, usporavanje u odnosu na rast od 4,1 odsto iz 2014. godine.

Ministar finansija Novog Zelanda, Bil Ingliš, kaže da je reč o solidnim rezultatima, imajući u vidu poteškoće sa kojima je suočen mliječni sektor usljed prezasićenosti globalnog tržišta mlijekom.

“Uprkos tome što mliječna industrija prolazi kroz teške trenutke, mi smo u neuobičajenoj situaciji solidnog rasta, većeg zapošljavanja i viših plata, ali i veoma niske inflacije”, navodi se u njegovom saopštenju.

“Zadržavamo perspektivu kontinuiranog skromnog ekonomskog rasta, uz prosječnu prognozu rasta od oko tri odsto tokom kalendarske 2016. i 2017. godine”, dodaje se u saopštenju ministra.

Novi Zeland je najveći svjetski izvoznik mlijeka, čije su isporuke u prošloj godini dostigle vrijednost od 11,5 milijardi novozelandskih dolara (7,8 milijardi američkih dolara).

Kvartalni rezultati su pokazali i da je poljoprivredna aktivnost smanjena za 1,7 odsto, dok je aktivnost u uslužnom sektoru i u građevinarstvu ubrzala za 0,8 odsto, odnosno 2,5 odsto.

Nakon objavljivanja ovih rezultata, novozelandski dolar je porastao za 0,44 američka centa, na 67,79 američkih centi, navodi Frans pres.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top