Podrška ženama u biznisu: IRF otvorio 129 novih radnih mjesta | Ekonomist

Podrška ženama u biznisu: IRF otvorio 129 novih radnih mjesta

Investiciono-razvojni fond (IRF) je u ovoj godini kreditno podržao 28 projekata podrške ženama u biznisu u ukupnom iznosu od 1,35 miliona EUR, čime je otvorio 129 novih radnih mjesta, saopštio je predsjednik Odbora direktora te institucije Zoran Vukčević na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, u ovoj godini otvorena je nova kreditna linija za žene preduzetnice, sa najpovoljnijim uslovima kreditiranja u regionu, shodno potpisanom Sporazumu o saradnji između IRF-a, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori.

“Ta kreditna linija je fokusirana na ekonomsko snaženje žena i razvoj preduzetnišva, pri čemu ima najpovoljnije uslove, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu”, dodao je on.

U strukturi odobrenih kredita dominiraju, kako je precizirano, projekti iz oblasti usluga, njih 15, gdje je odobreno 592,25 hiljada kreditnih sredstava, u turizmu i ugostiteljstvu pet projekata od 490.000, u proizvodnoj djelatnosti tri projekta od 225,8 hiljada, trgovini tri projekta od 30.000 i u poljoprivrednoj proizvodnji dva projekta od 14,83 hiljade eura, prenosi Mina business.

“Projekat je pokazao da žene imaju značajno preduzetničko znanje i veću odgovornost kada je u pitanju priprema za biznis, jer je važno na vrijeme pripremiti se kako bi se biznis rizik sveo na najmanju moguću mjeru”, ocijenio je Vukčević.

Iskustva IRF-a, kako je dodao, kroz druge kreditne linije pokazuju da žene značajno manje problema imaju kada je u pitanju povraćaj kredita.

“Posebnu pažnju treba posvetiti unaprijeđenju znanja u šta treba da se, pored Ministarstva za ljudska i manjinska prava, uključe i drugi organi, najprije opštine da bi se omogućila dobra primjena tog preduzetničkog znanja”, predložio je on.

Prema njegovim riječima, nastaviće se projekat i u narednoj godini kako bi učešće žena bilo što veće, pri čemu će se fokusirati više na pojedinačne projekte.

“Nama je osnovni cilj da projekat uspije, jer onda i preduzeće ispunjava sve svoje obaveze, plaća poreze, plate zaposlenima i vraća kredit. IRF će u narednoj godini obezbijediti sva potrebna sredstva da se realizuju dobri projekti”, najavio je Vukčević.

Prema riječima ministra za ljudska i manjinska prava Suada Numanovića, žensko preduzetništvo krenulo je da daje intenzivnije rezultate krajem 20. vijeka i da su i mnogo razvijenija društva u posljednjih nekoliko decenija napravili iskorake u tom pravcu.

“Statistika govori da se u tim demokratskim društvima oko 25 odsto kompanija vode na žene. U Crnoj Gori obaveza tim veća da se tom problematikom bave sistemski, što i čine. Donijeli smo čitav zakonodavni i institucionalni okvir kada je žensko preduzetništvo u pitanju, kao i rodna ravnopravnost. Na nama je da tim dobrim okvirom koji smo stvorili pomognemo na svaki način, pri čemu je ovaj Memorandum dobar primjer pomoći ženama”, kazao je Numanović.

U Crnoj Gori je, kako je precizirao, oko 51 odsto žena, kao i činjenica da je preko 60 odsto visokoobrazovanih žena, tim više je država u obavezi da da intenzivniju podršku svih zainteresovanim ženama da uđu u biznis.

“Ekonomsko snaženje žena je njihova potpuna sloboda i to je jedini ispravan put i stvaranje jednakih šansi za sve i rodnu ravnopravnost u našem društvu. Značajan broj žena je zainteresovano, ne samo u Podgorici nego i sjevernim opštinama države. To će biti dobra baza zainteresovanih žena da krenu prema IRF-u da kroz dosta povoljnu kreditnu liniju nađu svoju šansu”, zaključio je Numanović.

Izvor: MINA-business

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top