Podaci iz SAD podigli akcije širom svijeta | Ekonomist

Podaci iz SAD podigli akcije širom svijeta

Američka privreda je u drugom kvartalu evidentirala mnogo snažniji rast nego što je prvobitno procijenjeno.

Evropske berze su jutros otvorene uz skok akcija, nakon rasta dionica širom Azije izazvanog revidiranim podacima iz SAD koji su pokazali da je rast najveće svjetske privrede u drugom kvartalu bio bolji od ranije procjenjenog.

Evropske berze su se juče oporavile nakon što su zvaničnici američke Uprave federalnih rezervi poručili da su sve manje šanse da će kamatne stope u SAD porasti u septembru.

Američka privreda je u drugom kvartalu evidentirala mnogo snažniji rast nego što je prvobitno procjenjeno, od 3,7 posto, saopštilo je Ministarstvo trgovine u Washingtonu, nakon prethodne procjene da je bruto domaći proizvod u datom periodu uvećan za 2,3 posto.

Ova revizija naviše, rezultat je snažnijih investicija, državne i lokalne potrošnje i domaće potrošnje u odnosu na prvobitne procjene, navodi ministarstvo. Narudžbe trajne robe u SAD porasle su dva posto u julu, najvećim dijelom zahvaljujući prodaji automobila.

Berze u Aziji su takođe evidentirale rast akcija u svjetlu snažnih privrednih podataka iz SAD. Analitičari, međutim, upozoravaju da će turbulencije na kineskom tržištu po svoj prilici potrajati.

“Još uvijek nema naznaka da se makroekonomska situacija popravlja, a zabrinutost u pogledu kineske privrede i poteza Fed-a i dalje postoji”, rekao je tržišni analitičar kompanije IG markets Angus Nicholson.

Cijene nafte u porastu

Cijene sirove nafte su i danas porasle, nakon skoka od 10 posto iz prethodnog dana, zahvaljujući snažnim ekonomskim podacima iz SAD.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u oktobru poskupila je 66 centi na 43,22 dolara, a “brent” takođe za oktobarsku isporuku 64 centa na 48,20 dolara, prenosi AFP.

Obje vrste nafte su juče poskupile 10,3 posto, nakon što su cijele sedmice bile blizu najnižeg nivoa u posljednih šest i po godina.

Izvor: aljazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top