Podaci CBCG: Crnogorci najviše investirali u Kipar

Centralna banka Crne Gore

Građani Crne Gore u prošloj godini su najviše investirali u Kipar 43,8 miliona eura, a omiljene destinacije su i Slovenija, Holandija i Srbija, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

– Crnogorski rezidenti su najviše investirali u Kipar, 48,3 miliona eura, Sloveniju 15,1 milion, Holandiju 13,3 miliona i Srbiju 12,2 miliona eura – kazali su Pobjedi iz CBCG.

Iz Crne Gore se u prošloj godini, kroz investicije, odlilo čak 515 miliona eura, od čega su ulaganja rezidenata u inostranstvo bila 110,4 miliona. U strukturi odliva najveći dio se odnosio na interkompanijski dug 65,7 miliona eura, investicije u banke i preduzeća 28,1 milion i ulaganja u nekretnine 16,6 miliona eura.

Podaci CBCG pokazuju da su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 405,1 milion. Pitanje, o kojim nerezidentima i pojedinačno najvećim iznosima se radi, ostalo je bez odgovora zbog zakonske barijere.

– Shodno Zakonu o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike, podaci o pojedinačnim investicijama smatraju se individualnim podacima koji su strogo povjerljivi i iz tog razloga nijesu dostupni javnosti – objasnili su iz CBCG.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top