Počinju pregovori za veće plate u zdravstvu | Ekonomist

Počinju pregovori za veće plate u zdravstvu

Samostalni Sindikat zdravstva, na čijem je čelu Ljiljana Krivokapić, narednih dana trebalo bi da počne pregovore sa Ministarstvom zdravlja u vezi sa povećanjem plata zaposlenim u zdravstvenom sistemu.

To je Vijestima potvrdila Krivokapić, istakavši da se u tom reprezentativnom sindikatu prije zalažu za povećanje koeficijenata složenosti, nego procentualno povećanje plata.

– Svjedoci smo da prema Zakonu o zaradama u javnom sektoru druga zanimanja imaju daleko veće koeficijente složenosti. Sudije osnovnog suda imaju koeficijent 18, dok na primjer ja, sa tri nivoa obrazovanja, imam koeficijent 11 – istakla je Krivokapić.

I u tom, kao i u reprezentativnom Sindikatu zdravstva pri Uniji slobodnih sindikata koji vodi Vladimir Pavićević, tvrde da su članovi nezadovoljni platama.

Pavićević je Vijestima rekao da zarade bez toplog obroka i regresa sa prosječnim radnim stažom iznose oko 350 eura za medicinske sestre, 580 za doktore i 715 za ljekare specijaliste.

On je podsjetio da je posljednje povećanje zarada bilo početkom 2016. godine i da od tada stagniraju.

– Ja sam imao priliku da premijeru krajem 2017. godine prenesem stav Sindikata zdravstva da ćemo pokrenuti sve aktivnosti sa ciljem da se zarade dovedu na nivo od 420 eura za medicinske sestre i tehničare, 670 za ljekare i 850 eura za ljekare specijaliste. Međutim, tokom 2018. godine, između ostalog i zbog određenih dešavanja u sindikatu, to se nije desilo – istakao je Pavićević.

U Samostalnom Sindikatu zdravstva, fokus neće biti samo na povećanju plata, već i na isplati prekovremenog i noćnog rada, načinu rada na sekundarnom nivou, ukidanju radnih subota i nedjelja za koje se rad isplaćuje kao radnim danima…

– Postoji obostrana težnja da se krene u pregovore i nađe model. Mi želimo da do kraja ove godine dogovorimo sve – kazala je Krivokapić, dodavši da bi već u ponedjeljak mogli da dogovore termin početka pregovora i da će da bude formirano radno tijelo u tu svrhu.

_____________________________________________________________________________

Izvor: Vijesti

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top