Počinje privatizacija Brazila | Ekonomist

Počinje privatizacija Brazila

Brazilske vlasti su najavile niz aukcija i tendera s ciljem privatizacije državne infrastrukture, u sklopu nastojanja novog predsjednika Mišela Temera da oživi poljuljanu ekonomiju.

Novim programom se predviđa prodaja četiri aerodroma i dva lučka terminala, kao i raspisivanje tendera za ukupno 25 projekata u saobraćajnom i rudarskom sektoru, prenosi agencija Frans pres.

Osnovni cilj ovog programa je privredni rast zemlje, ali i otvaranje novih radnih mjesta. Država ne može sve sama”, izjavio je Temer u Braziliji.

Temer je 31. avgusta položio zakletvu, samo nekoliko sati pošto je Senat opozvao bivšu predsjednicu Dilmu Rusefzbog kršenja budžetskih propisa i malverzacija, čime je okoncana višemjesecna politička kriza koja je paralisala Brazil.

Aktuelni predsjednik je obećao da će reformama u oblasti radnog zakonodavstva i penzionog sistema vratiti Brazil na pravi put, kao i da će sniziti budžetski deficit i da će vlada imati manju ulogu u ekonomiji.

Brazilske vlasti su, takođe, najavile održavanje aukcije za prodaju licenci za istraživanje nafte i gasa, a država planira i privatizaciju šest dobavljača električne energije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top