Počeo Investicioni samit Zapadnog Balkana | Ekonomist

Počeo Investicioni samit Zapadnog Balkana

U Londonu je počeo Investicioni samit Zapadnog Balkana na kojem će predsjednici vlada šest država našeg regiona predstaviti grupi od više od stotinu ličnosti iz poslovne zajednice investicione mogućnosti svojih država kako bi privukli direktne strane investicije u prekogranične projekte.

Iz Vlade je saopšteno da će“Premijeri Crne Gore Duško Marković, Srbije Ana Brnabić, Kosova Ramuš Haradinaj, Albanije Edi Rama i Makedonije Zoran Zaev kao i predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić učestvovati na centralnoj sesiji dok će na posebnim panel-diskusijama biti razmotrene teme saobraćajne povezanosti država Zapadnobalkanske šestorke, održivi regionalni energetski model i agenda tzv. „mekog povezivanja“”.

U uvodnom dijelu Samita govoriće predsjednik EBRD Suma Čakrabarti, premijer Bugarske – države koja trenutno predsjedava Evropskom unijom Bojko Borisov i u ime države domaćina ministar za za digitalizaciju, kulturu, medije i sport u Vladi Ujedinjenog Kraljevstva Mat Henkok.

Najavljeno je da će predsjednici Vlade Crne Gore i EBRD Duško Marković i Suma Čakrabarti potpisati popodne Memorandum o razumijevanju između Vlade Crne Gore i Evropske banke za obnovu i razvoj na osnovu kojeg bi trebalo da bude obezbijeđen okvir za saradnju između Vlade i EBRD u razvoju i implementaciji Inicijative investicione klime i upravljanja sa ciljem poboljšanja razvoja privatnog sektora, promocije dobrog upravljanja, jačanja konkurencije, unapređenja dijaloga javnog i privatnog sektora i dr.

U delegaciji Crne Gore su i ministri finansija i ekonomije Darko Radunović i Dragica Sekulić.

Ovo je treći Samit koji organizuje EBRD. Prethodna dva održana su 2014. i 2016. godine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top