Počela prinudna naplata duga | Ekonomist

Počela prinudna naplata duga

Poreska uprava počela je prinudnu naplatu prema preduzećima i ustanovama na nivou jedinica lokalne samouprave koje kasne s izmirivanjem poreskih obaveza, saopšteno je iz te ustanove.

Mjera prinudne naplate blokadom žiro-računa preduzeta je kod 47 lokalnih preduzeća i javnih ustanova na ukupan iznos od 511,72 hiljada eura od čega se 365,44 hiljade odnosi na tekuće obaveze po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, a 146,28 hiljada eura na tekuće obaveze po osnovu poreza na dodatu vrijednost.

“Iz Opštine Pljevlja blokirano je 12 preduzeća, Rožaja deset, Berana osam, Ulcinja sedam, Kolašina i Bijelog Polja po tri preduzeća, Prijestonice Cetinja dva, a iz Bara i Plava po jedno preuzeće”, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave navode da su izvršili detaljnu analizu stepena poreske discipline u opštinama, te je utvrđeno da jedinice lokalne samouprave uglavnom redovno servisiraju obaveze po reprogramu odobrenom od Ministarstva finansija tokom 2015. godine na ukupan iznos od oko 90 miliona eura, ali da lokalne samouprave kasne s izmirivanjem tekućih obaveza.

“Zbog toga su 62 javna preduzeća i ustanove aplicirali za izmirivanje duga u ratama u skladu sa Zakonom reprogramu u ukupnom iznosu od 10,92 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Opštine koje su od 2015. godine smanjile poreski dug su Nikšić, Bar, Budva i Šavnik, dok je poreska nedisciplina najevidentnija u opštinama Pljevlja, Ulcinj i Rožaje.

“U nastojanju da stepen poreske discipline poveća, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru, Poreska uprava će nastaviti s primjenom mjera naplate prema opštinama i lokalnim preduzećima i ustanovama, kao i prema svim ostalim obveznicima koji kasne u plaćanju poreza, a mjere prinudne naplate podrazumijevaće i iniciranje stečajnog postupka nakon iscrpljivanja ostalih mjera za naplatu poreskog duga”, zaključuje se u saopštenju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top