Pobjeda Syrize: `Otkazujemo sporazum o štednji` | Ekonomist

Pobjeda Syrize: `Otkazujemo sporazum o štednji`

Grčki narod je danas ispisao istoriju, otkazuje se sporazum o štednji i uništenju,` trojka` (međunarodnih povjerilaca) postaje prošlost, poručio je Alexis Tsipras.

Pobjednik prijevremenih poslaničkih izbora održanih u nedjelju u Grčkoj, vođa ljevičarske stranke Syriza, Alexis Tsipras (40) najavio je sinoć otkazivanje sporazuma Grčke s međunarodnim povjeriocima i obećao narodu tešku borbu u interesu Grčke već od sjutra.

“Danas je grčki narod ispisao istoriju; nada je ispisala istoriju”, rekao je Tsipras u govoru hiljadama pristalica na trgu u centru Atine.

“Grčki narod je dao jasan, jak i neosporan nalog: Grčka okreće list, Grčka za sobom ostavlja katastrofalnu štednju, strah i samovlašće, ostavlja za sobom petogodišnje poniženje”, rekao je Tsipras i najavio da njegova zemlja “s nadom i dostojanstvom ide ka Evropi koja se mijenja”.

Tsipras je rekao da je “danas slavlje, a od sutra počinjemo težak rad. Nesumnjivo se završava začarani krug štednje”.

“Otkazuje se sporazum o štednji i uništenju, ‘trojka’ (međunarodnih poverilaca) postaje prošlost.., narod nam je dao nalog za nacionalni preporod i obnavljanje društvene kohezije”, rekao je Tsipras.

Najavio je “formiranje vlade svih Grkinja i svih Grka, na čvrstim i pravednim osnovama pravde i napretka”.

Tsipras je ocijenio da je “danas pobijeđena Grčka elite, otimanja i prikrivanja”, a “pobijedila je Grčka kulture, Grčka koja se nada, koja traži mjesto i vrijeme da dostojanstveno gradi budućnost”.

Budući premijer je zahvalio “hiljadama iz svih krajeva Evrope” za “talas solidarnosti grčkom narodu, bez presjedana”.

“Naša pobjeda (Sirize) je i pobjeda svih naroda Evrope koji se bore protiv štednje” što će činiti i njegova vlada “spremna da sarađuje i prvi put pregovara s partnerima o pravednom, obostrano korisnom i održivom rješenju” za problem javnog duga, rekao je Tsipras uz najavu svojih prijedloga i plana reformi.

Odlazeći premijer Andonis Samaras, vođa “velike koalicije” desnice i socijalista, sinoć je priznao poraz na izborima i čestitao Tsiprasu.

Samaras je poraz priznao već posle prebrojavanju 35,5 odsto glasova, kada je Syriza vodila pred Samarasovom Novom demokratijom za više od sedam odsto.

Zvanični rezultati izbora se očekuju u ponedjeljak, a potom počinje zakonom utvrđena trodnevna procedura za formiranje nove vlade.

Šef Bundesbanke: Ne dajte lažna obećanja

Šef centralne banke Nemačke Jens Weidmann izjavio je u nedjelju uveče da nova Vlada Grčke ne bi trebalo da daje “lažna obećanja”, prenijeli su grčki mediji.

Komentarišući ishod izbora, šef Bundesbanke je rekao da je “jasno da će Grčka i dalje biti zavisna od podrške programa pomoći, a njega može biti samo ako se pridržava sporazuma”.

Weidmann je za nemačku TV ARD rekao da poziva buduću vladu Grčke “da ne daje lažna obećanja koje ta zemlja (Grčka) ne može da podnese” i da “ne dovodi u sumnju ono što je do sada postignuto”.

Dogovor o Vladi za manje od sat vremena

Za nešto manje od sat vremena pregovora predstavnici Syrize i Nezavisne partije Grka dogovorili su se da formiraju parlamentarnu većinu.

Vladajuća većina će imati 162 poslanika od 300 mesta u parlamentu, od čega 149 stiže iz redova Syrize, a 13 iz NPG.

Panos Komenos, lider NPG potvrdio je da je Grčka dobila novu vladu. Tako će nakon izuzetno kratkih pregovora, Tsipras moći da dobije poziv u zgradu predjsedništva, gde će dobiti mandat za formiranje nove vlade.

“Želim samo da kažem da od ovog trenutka postoji vladajuća većina. Nezavisna partija Grka će dati glas za poverenje premijeru Alexisu Tsiprasu. Premijer će uskoro obavijestiti predsjednika o tome i biće proglašen predsjednikom Vlade. Cilj svih Grka je da krenu u novi dan sa novom vladom i punim suverenitetom“, naveo je Komenos.

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top