Po nezaposlenosti Hrvatska je rekorder u EU

Po nezaposlenosti Hrvatska je rekorder u EU

Hrvatska se u februaru svrstala među zemlje Evropske unije s najvišim stopama nezaposlenosti a zauzela je i vodeće mjesto po skoku u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazao je u utorak izvještaj evropskog statističkog zavoda.

U februaru je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti utvrđena metodologijom Međunarodne organizacije za rad (ILO) u Hrvatskoj iznosila 18,5 posto, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, pokazuju podaci Eurostata. U odnosu na prošlogodišnji februar zabilježila je najveći skok među zemljama Unije, za 1,2 postotnog boda.

Bez posla je u februaru prema Eurostatu raspoloživim podacima bilo 353 hiljade hrvatskih građana, hiljadu više nego u prethodnom mjesecu, te 31 hiljadu više nego u istom mjesecu lani. Hrvatska se tako našla u grupi zemalja s najvišim stopama nezaposlenosti, koju predvodi Grčka, s 26 posto u decembru 2014. a slijedi Španija 23,2 posto.

Najniže stope nezaposlenosti ponovo su u februaru  bilježile Austrija i Njemačka, od 5,3 odnosno 4,8 posto.

Na nivou Evropske unije stopa nezaposlenosti kliznula je u februaru na 9,8 posto, s 9,9 posto koliko je iznosila u januaru. U prošlogodišnjem februaru  iznosila je 10,5 posto. Blago je kliznula i u eurozoni, na 11,3 posto, sa januarskih 11,4 posto. U februaru 2014. iznosila je 11,8 posto.

Bez posla je u EU u februaru bilo 23,887 miliona građana, od čega njih 18,204 miliona u eurozoni. Time je broj nezaposlenih u EU smanjen za 91 hiljadu u odnosu na prethodni mjesec odnosno za 49.000 u eurozoni. Na godišnjem nivou  broj nezaposlenih u 28 zemalja EU-a smanjen za 1,547 miliona, a u eurozoni za 643 hiljade.

Usput treba napomenuti kako je u Hrvatskoj u februaru ove godine bilo 1.295.668 zaposlenih, što je za 4.416 osoba ili za 0,3 posto manje nego u januaru, pokazuju privremeni podaci koje je u utorak objavio Državni zavod za statistiku (DZS). Februar ove godine je sedmi mjesec za redom u kojem se na mjesečnom nivou bilježi pad broja zaposlenih.

Izvor:Lider

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top