Pljevaljski rudnik proizveo 1,24 miliona tona uglja | Ekonomist

Pljevaljski rudnik proizveo 1,24 miliona tona uglja

Rudnik uglja Pljevlja je od početka godine do kraja oktobra proizveo 1.247.975 tona uglja, što je oko sedam odsto više nego u istom periodu prethodne godine, saopšteno je Dnevnim novinama u pljevaljskom preduzeću. U RUP-u ne očekuju promjenu cijene uglja u narednoj godini. Od toga je, kako navode, Termoelektrani Pljevlja (TE) isporučeno 1.147.821, a ostalim kupcima 100.153 tone.

– Ostvareni prihodi su bili iznad planiranih i iznosili su oko 35 miliona eura. Od ukupne količine isporučene ostalim kupcima, 75 odsto se odnosilo na izvoz – kazali su iz Rudnika uglja.

Tržište su, kako navode u kompanji, posljednjih godina proširili na region, naročito na Srbiju.

– RUP može da podmiri sve tražene količine za potrebe široke potrošnje i na znatno većem nivou od trenutnih. U ovom trenutku, rezerve uglja na kojim RUP ima koncesije iznose su oko 62 miliona tona – naveli su u kompaniji.

U kompaniji ne očekuju promjenu cijene uglja u narednoj godini.

– Cijena uglja za široku i industrijsku potrošnju je različita, zavisno od kalorijske vrijednosti, odnosno asortimana koji prodajemo. Cijene bez uračunatog PDV-a se kreću od 31,50 eura po toni za sitni ugalj, više od 36 eura po toni za orah, a za kocku i komad do 48,27 eura po toni – precizirali su u kompaniji.

______________________________________________________________________________________________

Izvor: Dnevne novine

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top