Platni promet manji 2 odsto | Ekonomist

Platni promet manji 2 odsto

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 22 radna dana u oktobru iznosila je 2,46 milijardi eura, što je oko 2 odsto manje nego u septembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 46,02 odsto realizovano u platnom sistemu CBCG (RTGS i DNS sistemu), a ostatak u internom, čiji su nosioci poslovne banke.

U RTGS (Real Time Gross Settlement) sistemu obavljaju se pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS (Deferred Net Settlement) sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U oktobru je za 22 radna dana realizovano 2,87 miliona naloga u nacionalnom platnom prometu, od čega u RTGS i DNS sistemu 30,85 odsto, a 69,15 odsto u internom”, navodi se u izvještaju CBCG.

U oktobru za 11,22 hiljade minuta produkcije nije bilo zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 100 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top