Platni promet 1,66 milijardi eura | Ekonomist

Platni promet 1,66 milijardi eura

Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u decembru iznosila je 1,66 milijardi eura, 37,2 odsto više u odnosu na novembar, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Od toga je 95,32 odsto realizovano u Real Time Gross Settlement (RTGS) sistemu, a ostatak u Deferred Net Settlement (DNS) sistemu.

U RTGS sistemu se obavljaju pojedinačne platne transakcije između učesnika po bruto principu u realnom vremenu, a u DNS sistemu međubankarske platne transakcije po neto principu u odloženom vremenu.

“U decembru je za 21 radni dan realizovano 1,01 miliona naloga, od čega 38,6 odsto u RTGS sistemu, a ostatak u DNS sistemu”, navodi se u izvještaju CBCG.

Prosječni dnevni obim realizovanog platnog prometa u RTGS i DNS sistemu, izražen preko broja naloga, iznosio je 48,19 hiljada, dok je prosječna dnevna vrijednost platnog prometa iznosila 78,95 miliona eura.

U decembru je za 10,71 hiljadu minuta produkcije bilo 110 minuta zastoja u radu sistema, pa je njegova raspoloživost bila 98,97 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top