Plate u Njemačkoj uvećane za 1,8 posto | Ekonomist

Plate u Njemačkoj uvećane za 1,8 posto

Najnoviji podaci njemačkog statističkog zavoda Destatis pokazali su da su njemačkim radnicima plate u 2016. godini porasle treću godinu zaredom. u 2016. godini za 1,8 posto.

Rast je nešto slabiji nego u rekordnoj 2015. godini, kada su realno porasle za 2,4 posto.

U 2014. godini uvećane su za 1,9 posto.

U prošloj godini godišnja stopa inflacije iznosila je 0,5 posto. S ciljem boljeg uvida u stanje kupovne moći građana statističari podatke o rastu realne plate dobijaju tako da oduzmu godišnju stopu inflacije od rasta nominalne plate, koji je prošle godine iznosio 2,3 posto.

Zbog jačanja inflacije pred kraj godine, realni rast plata u četvrtom kvartalu usporio je na svega 1,1 posto nakon što je u tromjesečju od januara do marta dosegao čak 2,7 posto.

“Kao i u prethodnoj godini, kod zaposlenih s platama ispod prosjeka povećanje nominalnih plata bilo je veće od prosjeka”, komentarisali su u Destatisu.

Zvaničnici u Evropskoj centralnoj banci smatraju da je rast plata u najvećoj evropskoj ekonomiji dobra vijest za Evropsku centralnu banku zato što bi veće plate trebale da podrže privatnu potrošnju, a time i privredu eurozone i stopu inflacije prema ECB-i zacrtanih nešto ispod dva posto.

Veće plate “ključni su faktor samoodrživog povećanja stope inflacije”, kazao je čelnik ECB-a Mario Dragi početkom marta, podsjeća AFP.

Agencija Frans pres javlja da se rast njemačke privrede u posljednje vrijeme sve više oslanja na domaću potrošnju, iako je tradicionalno snažan njemački izvozni sektor i dalje u dobrom stanju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top