Plate u javnom sektoru neće biti smanjivane | Ekonomist

Plate u javnom sektoru neće biti smanjivane

Zarade zaposlenih u javnom sektoru neće biti smanjivane, dok će se penzije i dalje usklađivati, saopšteno je iz Ministarstva finansija u kojem su počele pripreme za koncipiranje budžeta za narednu godinu.

“Ministarstvo nije planiralo izmjenu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, u dijelu smanjenja koeficijenata, odnosno zarada”, rekli su Pobjedi predstavnici tog Vladinog resora.

Oni su dodali da se ne planiraju ni korekcije penzija nadolje.

“Penzije takođe neće biti smanjivane, već će nastaviti da se usklađuju shodno definisanoj formuli. Zakonom o budžetu su planirana sredstva za redovnu isplatu penzija i navedeno usklađivanje, što će biti praksa i u narednom periodu”, objasnili su iz ministarstva.

Prema podacima Ministarstva javne uprave, koji su polazna osnova u Planu optimizacije, u javnom sektoru je ukupno zaposleno 51,48 hiljada – na centralnom nivou 39,31 hiljadu, a u opštinama 12,17 hiljada.

Na osnovu podataka iz Plana optimizacije, ukupan broj zaposlenih na centralnom nivou na određeno vrijeme je 3,96 hiljada, a po osnovu drugih oblika angažovanja 674 ili ukupno 4,64 hiljade građana.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top