Plantaže u novi vinograd ulažu 1,5 miliona eura | Ekonomist

Plantaže u novi vinograd ulažu 1,5 miliona eura

Kompanija Plantaže će u ovoj godini u podizanje novog vinograda na Šipčaniku uložiti 1,5 miliona eura, saopštio je direktor investicija u tom preduzeću, Luka Mišović. Novi zasadi vinove loze biće podignuti na 55 hektara, a sadnja je počela krajem prošle godine.

– Ulaganje u zasade je 20 hiljada do 22 hiljade eura po hektaru, tako da je za kompletiranje ove investicije tokom tekuće godine potrebno 1,2 miliona eura. Dio novca za ovu investiciju će biti obezbijeđen iz sopstvenih sredstava, a ostatak iz investicionog kredita – kazao je Mišović Pobjedi.

On je dodao da će biti potrebno obezbijediti i novi bunar za sistem navodnjavanja, što će značiti dodatnu investiciju od 300 hiljada eura. Prema njegovim riječima, Plantaže podižu posljednjih godina vinograde gustog sklopa sadnje, tačnije 4,98 hiljada čokota po hektaru, pa će na ovih 55 hektara biti zasađeno ukupno 273,9 hiljada čokota vinove loze.

– Cjelokupan sadni materijal će biti obezbijeđen iz naše rasadničke proizvodnje, koja ima kapacitet proizvodnje do milion loznih kalemova godišnje. Koristićemo najbolje klonove sorte vranac, tako da će se od grožđa iz ovog vinograda proizvoditi vrhunski vranac – rekao je Mišović i dodao da sadnja treba da bude završena do avgusta.

Parcela će imati sistem navodnjavanja kap po kap, pocinkovane metalne stubove i žicu, kako bi se mehanizovane operacije mogle sprovoditi bez veći problema.

– Podizanjem vinograda na ovom poligonu kompletiraćemo prazan prostor u srcu vinograda Plantaža – precizirao je Mišović i naveo da se sadi vinska sorta vranac, koja dominira okolinom Šipčanika.

Prvi prinosi u novom vinogradu očekuju se u drugoj godini u količini od 0,3 kilograma po čokotu, zatim 1,5 kilograma u trećoj godini, dok se 3,3 kilograma grožđa po čokotu očekuje u četvrtoj godini zasada, kada se formira puni rodni potencijal.

_______________________________________________________________________________

Izvor: Pobjeda

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top