Plantaže predstavile novo vino | Ekonomist

Plantaže predstavile novo vino

Kompanija Plantaže predstavila je novo vino Epoha, koji simbolizuje period zbog kojeg uspješno rastu i razvijaju se na vinskoj sceni, diktirajući trendove i parirajući svjetskim brendovima, saopštio je direktor prerade grožđa i proizvodnje vina i jakih pića, Bojan Gašović.

On je kazao da se u Plantažama uvijek trude da imaju vina koja će imati jedinstven i prepoznatljiv stil i u kojima će se godinama uživati u svim metropolama širom svijeta.

“Slogan novog vina Epoha je Trag u vremenu. Tu je Epoha kao period zbog kojeg rastemo i razvijamo se na vinskoj sceni uspješno, diktirajući trendove na ovim prostorima, prateći i parirajući svjetskim brendovima”, naveo je Gašović u saopštenju.

Vino Epoha je proizvedeno od sorti Cabernet Sauvignon i Merlot, a odnos je 65 odsto Cabernet i 35 odsto Merlot. Grožđe je ubrano sa mikrolokaliteta Šipčanik, koji se najbolje pokazao za uzgoj tih sorti.

“Berba 2012 iz koje je ovo vino je bila zlatna berba kad se radi o kvalitetu sorti kaberne i merlo. Vino je odležavalo četiri godine u bačvi od francuskog hrasta, a jednu godinu u flaši. Vino je rubin crvene boje. Miris višeslojan, dominiraju džemaste arome crnog i plavog voća, protkane začinskim tonovima slatkog korjena uz nagovještaj crne čokolade i kafe”, precizira se u saopštenju.

Vino je, kako se dodaje, na ukusu elegantno, kompleksno i puno sa mekanim taninima, prijatnih kisjelina. Dominiraju tonovi zrelog voća, šljive i kupine, protkan prefinjenim tonovima čokolade i kafe.

Foto: 13. Jul – Plantaže

Direktor prodaje i marketinga Plantaža, Veselin Đurišić je kazao da su kao kompanija prošle godine osvojili više od 30 medalja i priznanja, od kojih su najveće istorijski uspjeh crnogorskih vina i zlato na najvećoj svjetskoj vinskoj smotri – Dekanter u Londonu, pa Dekanteru Azija, te velikim vinskim smotrama u Beču, Ljubljani i Sofiji.

“Pokazali smo da je Crna Gora zemlja velikih vina, da je vino brend u koji i mi i Crna Gora treba da vjerujemo, nešto što treba da se njeguje, štiti i nešto sa čim ćemo sigurno u svijetu biti visoko kotirani kada je vinska scena u pitanju”, rekao je Đurišić.

Plantaže će, kako se dodaje, dosta raditi na razvoju vinskog turizma, pospješavanju turističke ponude Crne Gore, razvoju novih proizvoda.

“Dosta se trudimo da neke destinacije, kao što je Skadarsko jezero, promovišemo, kao i sve lijepe vrijednosti Crne Gore”, dodao je Đurišić.

Iz Plantaža su najavili i održavanja prve međunarodne konferencije o Vrancu i drugim crnogorskim autohtonim sortama vinove loze koja će se održati 20. i 21. novembra i koja će dati odgovore na dileme o najstarijim sortama regiona i njihovim genetskim vezama te genetskim vezama sa popularnim svjetskim sortama.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top