Plantažama fali 900 sezonaca | Ekonomist

Plantažama fali 900 sezonaca

Kompaniji Plantaže za berbu vinskog grožđa na Ćemovskom polju biće potrebno od avgusta do kraja septembra od 800 do 900 sezonskih radnika, kazao je za Pobjedu direktor vinogradarsko-voćarske proizvodnje Dušan Kankaraš. Napominje da će berba krenuti ranije zbog povoljnih klimatskih uslova.

“Dio vinograda od oko 700 hektara braćemo mašinama. Imamo samohodni kombajn koji mijenja 150 radnika i dva vučena koja mijenjaju 100 radnika, ali nas brine što preostalih 900 ne možemo naći u Crnoj Gori. Već smo počeli da zovemo iz Makedonije, Srbije, BiH i sa Kosova”, objaünjava Kankaraš.

Prema njegovim riječima, prosječna zarada se kreće od 15 do 20 eura dnevno, obezbijeđena su dva obroka, a ljudima koji sa strane dolaze plaćaju autobusku kartu.

“Ljudi koji žele da rade ovaj posao ne moraju da imaju predznanje, biće im obezbijeđena trodnevna obuka”, kaže direktor Kankaraš. Tvrdi da je vinograd u dobrom stanju i da nema bolesti i štetočina. On je dodao da se očekuje 20 miliona kilograma grožđa, od čega 18 miliona kilograma vinskih sorti i dva miliona kilograma stonog grožđa.

Površina vinograda na Ćemovskom polju od 2.310 hektara i devet miliona čokota čine ga najvećim vinogradom u Evropi u jednom kompleksu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top