Planirate kupovinu stana: Evo koliko u CG košta kvadrat

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu iznosila je 1.100 eura i veća je pet odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da je prosječna cijena kvadratnog metra u novogradnji šest odsto manja u odnosu na prvi kvartal.

Prema podacima Monstata, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u drugom kvartalu u Podgorici je iznosila 1.120 eura, Baru 1.460, Budvi 1.260 I Nikšiću 550 eura.

“Razlike u prosječnim cijenama stanova u novogradnji u značajnoj mjeri zavise od učešća stanova Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju”, navodi se u saopštenju.

Statističari su objasnili da ukoliko je učešće tih stanova veće, cijena stanova u novogradnji je značajno niža od prosječne tržišne cijene, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna tržišna cijena će biti veća.

Iz Monstata je saopšteno da se podaci prikupljaju u okviru kvartalnog istraživanja o cijenama stanova novogradnje, kojim se obuhvataju novoizgrađeni prodati stanovi, odnosno oni za koje je zaključen ugovor o kupoprodaji.

Ukupna cijena stana obuhvata cijene građenja, uređenja građevinskog zemljišta i ostale troškove.

Cijenu uređenja građevinskog zemljišta čine pribavljanje zemljišta, rušenje objekata, izrada detaljnih urbanističkih planova i projekata, ispitivanje terena, sanacioni radovi, uređenje terena oko zgrade i komunalno opremanje.

Cijena građenja obuhvata sve troškove građenja i dobit investitora po metru kvadratnom korisne površine stana, zanatskozavršne i instalacione radove na zgradi i stanovima.

Ostali troškovi obuhvataju sve troškove izgradnje, kao što su doprinosi i takse za priključke za električnu mrežu i druge komunalne objekte, takse za pribavljanje dozvole za građenje, porez na dodatu vrijednost (PDV), troškove projektovanja zgrade i kamate na zajmove i avanse.

 

Izvor: CDM

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top