Planirajte budžet, da vas ne boli glava | Ekonomist

Planirajte budžet, da vas ne boli glava

Da li se vaša ideja o budžetu svodi na to da trošite dok vam se tekući račun ne isprazni? Ili, još gore – dok vam kreditni limit ne presuši?

Ako je tako, možda bi trebalo da razmislite o svom budžetu kao nečemu što će vam ograničiti finansijske rasurse. Ako želite budžet koji je više zasnovan na planiranju, nego na reakciji, pokušajte sa ovih šest koraka:

1. Vodite računa o troškovima.

Sačuvajte račune za sve što ste kupili, i na kraju dana uvrstite svaki trošak u tabelu ili aplikaciju za budžet. Neka ovo bude kamen temeljac za vaš budžet, ali i sredstvo za praćenje toka novca koje će vam pomoći da sledeći put razmislite dva puta prije nego nešto kupite.

2. Mislite unaprijed.

Neka vam gore pomenuto uputstvo da uvid u ono na šta rutinski trošite, a ovo neka vas nauči kako da mislite unaprijed o stvarima na koje se troši po rutini. Na primjer, koliko će vremena proći do kupovine auta? Da li planirate odmor u budućnosti? Izračunajte troškove svake stavke pojedinačno i dodajte ih u budžet koji koristite na rutinske troškove, kako bi imali vidjeli kako će izgledati vaš budžet sa ovim troškovimna.

3. Štedni budžet.

Često, ljudi gledaju na budžetiranje kao metod planiranja potrošnje, ali ne i kao metod planiranja štednje. Ako definišete ušteđevinu samo kao ono što ostane nakon što se sa trošenjem završi, onda će vam ušteda biti sporadična i neadekvatna. Nađite način da u vašem budžetu isplanirate štednju za dane kada se penzionišete. To će zahtijevati da se pružite duže nego što ste planirali, ali na dugoročne staze to je odličan način da obezbijedite finansijsku sigurnost.

4. Novac za ne daj bože.

Ostavite sa strane određenu sumu novca, za nekoliko mjeseci unaprijed. To će vam pomoći da se izborite sa neočekivanim troškovima koji vas mogu iznenaditi, a da ne narušavate svoj planirani budžet.

5. Projektujte prihode.

Do sada smo pričali samo o izdacima, a sada da se malo pozabavimo prihodima. Napravite projekciju vaših oporezovanih prihoda nekoliko godina unapred. I pored toga što vam prihodi mogu rasti, budite realni i vodite računa o tome da se porez na prihod može povećati. Sad bi trebalo da imate dobru osnovu za upoređivanje prihoda i rashoda za narednih nekoliko godina.

6. Skrešite troškove dok priliv novca ne bude pozitivan.

Čak i ako ste sastavili kraj s krajem, iz mjeseca u mjesec, može vas iznenaditi koliko izdvajanje za penzioni fond, kao i ne-rutinski troškovi mogu negativno uticati na priliv novca. Ne paničite – predviđati probleme kao što su ovi je i svrha budžeta. Sve što sada morate da uradite jeste da odlučite koji troškovi su vam nepotrebni i da ih se riješite. Na ovaj način možete da planirate koje stavke iz budžeta da izbacite, što je mnogo bolja opcija nego da to radite kada vam ponestane novca.

Izvor: investopedia.com

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top