Plan ZZZCG: U javne radove 529 nezaposlenih, krediti za 34 radna mjesta | Ekonomist

Plan ZZZCG: U javne radove 529 nezaposlenih, krediti za 34 radna mjesta

Kroz programe javnih radova “Njega starih lica”, “Personalni asistent” i ostali programi biće uključeno 529 nezaposlenih lica, a za tu namjenu Zavod za zapošljavanje Crne Gore usmjeriće skoro 680 hiljada eura. Odlukom Upravnog odbora Zavoda danas su odobrena i 22 zahtjeva za kredit što treba da omogući otvaranje 34 nova radna mjesta.

Za realizaciju devet programa javnog rada “Njega starih lica” posla će biti za 60 nezaposlenih.

– Oni će pružati pružati podršku za 450 starih lica u stanju socijalne potrebe, za šta je oredijeljeno 77,2 hiljade eura – navodi se u saopštenju.

Za Program javnog rada “Personalni asistent” opredijeljeno je 207 hiljada eura i njim će biti uključeno 161 nezaposleno lice.

– Oni će podršku pružati za 335 osoba sa invaliditetom u centrima, udruženjima i u kući – kazali su iz ZZZ.

Kroz ostale programe javnog rada biće uključeno 308 prioritetno teže zapošljivih lica, na privremenim netržišnim poslovima od javnog interesa, za šta je opredijeljeno 395,2 hiljade eura.

– Odlukom Upravnog odbora Zavoda danas su odobrena i 22 zahtjeva za kredit iz Inoviranog programa za kontinuirano stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva u Crnoj Gori. Za tu namjenu opredijeljeno je 170.000 eura što će omogućiti otvaranje 34 nova radna mjesta, pretežno u sjevernim opštinama – navodi se u saopštenju.

Po novozaposlenom radniku odobrava se do 5.000 eura a maksimalan iznos kredita, za tri radna mjesta, je 15.000 eura.

– Grejs period je godinu, a rok povraćaja sredstava tri godine, u polugodišnjim anuitetima. Kamatna stopa je tri odsto za projekte čiji su nosioci žene i za projekte u manje razvijenim opštinama, a četiri odsto za projekte iz razvijenih sredina – precizirali su.

Biznis ideje su iz oblasti poljoprivrede, za povećanje stočnog fonda, pružanja uslužnih djelatnosti, krojača, vešeraja i marketinga, kao i izgradnju Etno sela. Korisnici planiraju i proizvodnju aluminijske i PVC bravarije, pakovanja za ugostiteljske objekte kao i dekorativu namještaja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top