Plan UN-a za suzbijanje siromaštva

Ujedinjene nacije pripremile su petnaestogodišnji plan za suzbijanje siromaštva, unapređenje zdravlja i obrazovanja, kao i sprječavanja klimatskih promjena, što će biti glavne teme predstojećeg trodnevnog samita u Njujorku.

Ciljevi održivog razvoja UN pripremljeni su za usvajanje u petak posle govora pape Franje pred predstavnicima 193 članice UN, a na samitu će, kako se očekuje, govoriti više od 150 svetskih lidera.

Plan, koji sadrži 17 opštih i 169 konkretnih ciljeva, zamijeniće Milenijumske razvojne ciljeve, usvojene 2000. godine, odnosno njih osam čiji rok ističe.

Procjenjuje se da će Ciljevi održivog razvoja koštati između tri hiljade milijardi i pet hiljada milijardi dolara godišnje u periodu od 2016. do kraja 2030. godine.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pohvalio je ciljeve, ali upozorio da će “dalji napredak zahtijevati snažnu političku volju i dugoročne zajedničke napore”.

Moramo da se bavimo uzrocima i činimo više kako bi se integrisale ekonomske, socijalne i ekološke dimenzije održivog razvoja, dodao je Ban.

Izvor:Bizlife

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top