Plaćanje poreskog duga na rate stimulans privrednicima | Ekonomist

Plaćanje poreskog duga na rate stimulans privrednicima

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) podržala je usvajanje Uredbe o odgađanju plaćanja poreskih i neporeskih potraživanja, jer je to jedan vid stimulansa da se otplate prethodna dugovanja. Pomenuta uredba omogućava privrednicima plaćanje poreskog duga na 24 rate, ili da odgode te obaveze do šest mjeseci.

– Ista predviđa granične vrijednosti koje se mogu platiti u ratama. Za fizička lica od 500 eura, mala i srednja preduzeća do 2.000 eura, srednja preduzeća od 20.000 i velika od 50.000 pa naviše – kazala je Milica Vuletić iz Poreske uprave.

U Uniji poslodavaca podržavaju Uredbu s obzirom na otežane uslove poslovanja i podatak da je 16.000 kompanija u blokadi.

– Ovo vidimo kao jedan vid stimulansa da se otplate prethodna dugovanja ako pogledamo iz drugog ugla onih koji sva plaćaju, stvaraju se nejednaki uslovi na tržištu – kazao je Mirza Mulešković iz Unije poslodavaca Crne Gore.

Uredbom je predviđeno da privrednici plaćaju i odgovarajuću kamatu na dugavnja. Poreski dužnici imaju obavezu da uz zahtjev dostave i instrument obezbjeđenja. Poreska uprava je, na oznovu Zakona o reprogramu poreskih dugovanja, prihodovala više od 33 miliona eura. Raskinuto je 750 ugovora sa privrednicima čiji je dug 30 miliona eura. Za njih 25 pripremljena je dokumentacija za otvaranje stečajnog postupka.

– Poreski obveznici su ušli u reprogram u skladu sa zakonom ne mogu biti predmet ove uredbe i ne mogu biti predmet ove uredbe i ne može im se odložiti plaćanje poreskih obaveza – kazala je Vuletić.

Nakon što pomenuti dokument bude objavljen u Službenom listu poreski obveznici mogu dostaviti zahtjeve područnim jedinicama Poreske uprave.

_____________________

Izvor: TVCG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top