PKCG za uvođenje neradne nedjelje | Ekonomist

PKCG za uvođenje neradne nedjelje

Odbor udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore (PKCG) je podržao predlog jednog broja trgovaca o uvođenju neradne nedjelje.

“Time bi u znatnoj mjeri bila povećana produktivnost rada, radnici bi bili zadovoljniji i odgovorniji prema radnim zadacima, provodili bi i planirali više vremena sa porodicom, poslodavci bi razvili mnogo veću društvenu odgovornost, smanjili bi se troškovi angažovanja dodatne radne snage, kao i tekući troškovi održavanja i redovna izdvajanja za usluge (električna energija, grijanje, komunalije i sl.)”, navodi se u saopštenju PKCG.

Inicijativa za uvođenje neradne nedjelje potekla od jednog broja trgovaca, predstavnika trgovačkih lanaca, sa kojima je Komora razgovarala tokom obilaska preduzeća sjeverne i centralne regije.

Predlozi su da se i da se shodno određenim neradnim danima u Crnoj Gori, odrede i dani radnih nedjelja, odnosno shodno dogovoru trgovaca proporcionalno odredi dežurstvo nedjeljom, kao i radne nedjelje pred državne i vjerske praznike. Takođe, u vrijeme turističke sezone kada je povećan obim posla (jun, jul i avgust) smatraju da bi trebalo uvesti radne nedjelje kako bi svi spremno odgovorili potrebama sezone.

“Zatvorene prodavnice ne bi oštetile poslodavce. Promet ne bi opao, već bi se prenio na ostale dane, pa bi se u tim danima angažovao veći broj radnika, što znači da uvođenje neradne nedjelje ne bi dovelo do smanjenja radnika”, navela je sekretarka odbora udruženja trgovine Milica Tomašević.

Zoran Kojičić iz kompanije “Voli”, kako dodaju iz PKCG, smatra da neradna nedjelja može pozitivno uticati na profitabilnost, produktivnost i rješavanje pitanja slobodnih dana. Biljana Petrušić, Kalgo, Tihomir Kandić, Megapromet, Bekim Hadžalić Franca marketi i Jovan Lekić, Nall International, govorili su na istom fonu.

“Dobro je što je ova inicijativa potekla od poslodavaca. Nadam se da će ona doprinijeti dijalogu sa socijalnim partnerima o predlogu Zakona o radu”, rekao je Lekić.

Ocijenjeno je da pitanje rada nedjeljom zahtijeva sveobuhvatnu analizu mogućih posljedica ukidanja ovog rada, jer su u sektoru trgovine time obuhvaćeni, uz trgovine robom široke potrošnje, i trgovački centri, kiosci, pumpe.

“Ne bi bilo praktično uvesti zabrane za tržne centre koji su postali mjesto ne samo kupovine, i bilo bi nerealno zatvoriti ih nedjeljom, kada imaju najviše posjetilaca i kupaca. Da li se fokusirati samo na trgovačke lance, u ovom dijelu, pitanje je kom treba posvetiti posebnu pažnju”, zaključeno je na Odboru udruženja trgovine PKCG.


 

Izvor: PKCG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top