PKCG očekuje nastavak trenda rasta kupovine domaćih proizvoda | Ekonomist

PKCG očekuje nastavak trenda rasta kupovine domaćih proizvoda

Crnogorski građani sve više kupuju domaće proizvode, a u narednom periodu se očekuje nastavak trenda rasta potrošača koji tim proizvodima daju prednost, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

“Očekujemo da će biti nastavljen trend rasta potrošača koji daju prednost domaćim proizvodima u odnosu na uvezene”, kazali su predstavnici PKCG.

Oni su podsjetili da je PKCG, u cilju jačanja svijesti o potrebi kupovine domaćih proizvoda, pokrenula akciju pod nazivom Kupujmo domaće – Dobro iz Crne Gore, jer domaći proizvođači još traže mjesto za svoje proizvode na crnogorskom tržištu, bez obzira na kvalitet po kojem su ispred konkurencije.

U PKCG smatraju da će se udruženim sredstvima i zajedničkom akcijom svih aktera u lancu proizvodnje i potrošnje, države, udruženja, proizvođača, trgovaca, potrošača i kroz turizam, stvoriti ambijent za bolje pozicioniranje domaćih proizvoda.

Oni su dodali da je najava Ministarstva ekonomije u vezi projekta o zakupu rafova u trgovačkim lancima, koji će se realizovati ove godine, naišla na pozitivne komentare privrednika koji do sada nijesu bili zadovoljni načinom na koji ih država štiti i podržava domaću proizvodnju.

PKCG je, kako su podsjetili njeni predstavnici, 2008. godine inicirala realizaciju projekta pod nazivom Dobro iz Crne Gore, koji podrazumijeva da se crnogorski proizvodi vrhunskog kvaliteta označavaju tim kolektivnim žigom zaštićenim u Zavodu za intelektualnu svojinu.

Pravo korišćenja nacionalnog žiga Dobro iz Crne Gore do sada je stekao 21 crnogorski proizvođač za 95 proizvoda.

“Projekat i nosioci žiga Dobro iz Crne Gore uživaju povjerenje građana i potrošača i iz godine u godinu bilježe uspjehe na domaćem i stranim tržištima. Prema njihovom mišljenju, najvažniji doprinos projekta je rast domaće proizvodnje i jačanje povjerenja u crnogorske proizvode, ali i kreiranje novih radnih mjesta”, kazali su iz PKCG.

Oni smatraju da su tržišno učešće, stavovi i preferencije kupaca, koji se manifestuju odlukom o kupovini, jedini validni kriterijumi uspješnosti projekta.

Iz PKCG su saopštili da se od početka realizacije projekta Dobro iz Crne Gore cjelokupan proces planiranja i evaluacije temeljio na istraživanju tržišta, stavova, interesa i želja potrošača, na reprezentativnom uzorku.

“Istraživanje je rađeno svakog decembra od 2008. godine, na sličnom uzorku i dobijeni su dragocjeni podaci o javnom mišljenju i željama korisnika, koji daju mogućnost komparacija, uočavanja trendova i stvarnih efekata projekta u cjelini i njegovih pojedinih segmenata”, rekli su iz PKCG.

Oni su naveli da se za kupovinu tradicionalnih proizvoda 59,9 odsto ispitanika odlučuje zbog provjerenog kvaliteta, ukusa i mirisa domaće hrane, a 31,6 odsto iz navike.

“Interesantno je saznanje da se prilikom kupovine građani, posebno žene i osobe sa višim obrazovanjem, češće odlučuju za proizvode izrađene na tradicionalan način, nego za industrijske”, kazali su predstavnici PKCG.

Oni smatraju da će novo istraživanje, čiji se rezultati očekuju u januaru, pružiti informacije o navikama, ponašanju i preferencijama prilikom kupovine proizvoda široke potrošnje i spremnosti ispitanika da u budućnosti kupuju proizvode iz Crne Gore.

“Upravo na bazi svestrane analize potencijala, rezultata robne razmjene, savremenih trendova u trgovini, turizmu i kod potrošača, kao i uporednih iskustava zemalja regiona i EU, uočeno je ima još puno prostora kada je u pitanju unaprijeđenje plasmana domaćih proizvoda”, saopštili su iz PKCG.

Oni su naveli da se očekivanja od realizacije akcije Kupujmo domaće – Dobro iz Crne Gore odnose na bolji plasman domaćih proizvoda, veću proizvodnju i bolje pozicioniranje domaćih proizvoda u svijesti potrošača, uz jačanje svijesti da kupovina domaćih proizvoda, koji su već u značajnoj mjeri dostigli konkuretnost, donosi brojne direktne efekte za budžet iz kojeg se finansira javna potrošnja.

“Domaća hrana je raznovrsna, svježija i bezbjednija, jer je proizvođač u svakom trenutku svjestan posljedica ukoliko nije proizvedena prema najvišim standardima. Jedna greška bi domaćeg proizvođača koštala reputacije koju će teško vratiti”, rekli su predstavnici PKCG.

Oni smatraju da kupovina domaćeg proizvoda nije samo stvar patriotizma, već daleko ozbiljnije pitanje vezano za ukupnu ekonomiju društva, jer od jačanja proizvodnje zavisi rast zarada i penzija, kao i izgradnja boljih puteva, bolnica i škola.

“Sa povećanjem tražnje za proizvodima iz Crne Gore doći će do rasta proizvodnje, osiguraće se bolja profitabilnost domaćih kompanija, a razvijena i jaka privreda je garancija da će ekonomija, zdravstvo, obrazovanje i sve ostale oblasti od kojih zavisi standard u jednoj državi biti stabilnije”, saopštili su iz PKCG.

Oni su podsjetili na procjene pojedinih ekonomskih analitičara iz regiona, koji tvrde da kupovinom domaćih proizvoda u državi ostaje od 80 do 100 odsto vrijednosti, a uvoznih samo oko 30 odsto.


 

Izvor: CDM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top