PKCG: Nelojalna konkurencija opterećuje proizvođače hljeba | Ekonomist

PKCG: Nelojalna konkurencija opterećuje proizvođače hljeba

Privredna komora Crne Gore (PKCG) je formirala Grupaciju proizvođača u pekarskoj industriji. Grupacija je formirana na inicijativu proizvođača hljeba, a sa ciljem sveobuhvatnog sagledavanja i podrške u prevazilaženju otežanog poslovanja.

– Dugogodišnji nagomilani problemi, koji su rezultat ne samo povećanja cijena svih inputa potrebnih za proizvodnju hljeba (brašna, energenata, repromaterijala i dr), već i nelojalna konkurencija među samim proizvođačima, veoma opterećuju poslovanje u ovoj oblasti – ističu iz PKCG.

Proizvođači su, kako dodaju, odobravali izuzetno visoke rabate trgovinskim lancima (iako se radi o osnovnoj životnoj namirnici) s ciljem boljeg pozicioniranja i plasmana sopstvenog proizvoda, što je za posljedicu imalo cjenovne disparitete osnovne vrste hljeba.

– Fakturna cijena je veoma često, bila i znatno niža od cijene koštanja. Maloprodajna cijena osnovne vrste hljeba (600 gr od bijelog brašna) na sjeveru se kreće od 0,60 do 0,70 eura, na primorju od 0,50 do 0,70 eura, dok se u centralnom dijelu, gdje se nalaze najveće industrijske pekare, cijena kreće u rasponu od 0,29 do 0,59 eura – navodi se u saopštenju.

Iz PKCG ističu da su ztbog ovakve politike svi industrijski proizvođači u pekarstvu u veoma teškoj finansijskoj situaciji koja se ogleda u potpunoj nelikvidnosti i nemogućnosti da obezbijede prostu reprodukciju.

Ovakva situacija, kako su kazali, zahtijeva korjenite promjene u nastupu na tržištu.

– Razlike u proizvođačkim cijenama i nelojalna konkurencija među proizvođačima dovode u zabludu i potrošače: u kojem marketu će biti najniža cijena hljeba i kojeg dana. Ove disparitete cijena mogu eliminisati samo proizvođači u poslovnoj saradnji sa trgovačkim lancima i uz poštovanje principa fer trgovine i fer poslovanja – zaključujue se u saopštenju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top