Piloti Lufthanse štrajkuju | Ekonomist

Piloti Lufthanse štrajkuju

U novom štrajku, aviokompanija otkazuje 750 letova u Evropi, što pogađa 80.000 putnika.

Veliki evropski avioprevoznik, njemačka Lufthansa, objavila je da otkazuje 750 letova u Njemačkoj i Evropi. To je dvanaesti štrajk njenih pilota od aprila prošle godine.

“Od 1.400 letova kompanije Lufthansa, planiranih da počnu u srijedu, otkazujemo 750”, što pogađa 80.000 putnika, rekao je portparol kompanije za AFP.

U štrajku neće učestvovati Germanwings, Swiss i Austrian Airlines, prenosi Hina.

Većinom su otkazani letovi s polaskom i dolaskom u Frankfurt i Minhen, dva najveća Lufthansina saobraćajna čvorišta.

Protivljenje reformi 

Piloti se već mjesecima protive planu uprave da promijeni sadašnju praksu odlaska pilota u prijevremenu penziju s 55 godina uz 60 posto plate, upozoravajući na “veliko pogoršanje uslova rada za mlade pilote” koje bi zahvatila buduća reforma.

Oni traže da Lufthansa nastavi da isplaćuje naknade za pilote koji se penzionišu ranije, a uprava aviokompanije želi da ukine te isplate u cilju smanjenja troškova.

Piloti Lufthanse zabrinuti su i zbog toga što uprava kompanije njenu budućnost sve više temelji na niskotarifnoj politici kako bi uspjela da se nosi sa sve većom konkurencijom.

Lufthansa je zbog štrajkova izgubila 232 miliona eura u 2014. godini.

Izvor: Agencije

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top