"Philip Morris" iznad svih očekivanja | Ekonomist

“Philip Morris” iznad svih očekivanja

Profit američkog proizvođača cigareta “Philip Morris-a” premašio je u trećem kvartalu očekivanja analitičara, podstaknut djelimično poskupljenjem cigareta.

U tri mjeseca zaključno sa 30. septembrom, profit “Philip Morris-a” je iznosio 1,94 milijarde dolara, ili 1,25 dolara po akciji, u poredjenju sa 2,16 milijardi dolara ili 1,38 dolara po akciji iz istog perioda lani, prenosi agencija AP.

Kvartalni prihodi, kada se izuzmu akcize, smanjeni su 12 odsto, na 6,93 milijarde dolara, zbog nepovoljnog deviznog kursa, dok je četvoro analitičara koji su učestvovali u anketi kompanije Zaks prognoziralo prihode od 6,75 milijardi dolara.

Proizvođač “marlbora” i drugih brendova cigareta van SAD, takođe je oborio prognozu profita za čitavu godinu, prenosi američka agencija AP.

Budući da se celokupno poslovanje “Philip Morris-a” odvija u inostranstvu, njujorška kompanija mora da se prilagođava oscilacijama vrijednosti valuta, budući da jak dolar umanjuje prihode ostvarene u inostranstvu kada se konvertuju u dolar, navodi AP.

Više cijene cigareta su, prema izjavi generalnog direktora Andrea Kalancopulosa, pomogle kvartalnim rezultatima.

Ukupan obim isporuka cigareta je smanjen za 1,5 odsto na 218,9 milijardi, dok su isporuke “marlbora” povećane 2,1 odsto, zahvaljujući poboljšanju ekonomskih uslova u EU, Aziji, istočnoj Evropi, Bliskom istoku i Africi.

Izvor: tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top